Tri zgrade državnih institucija obojene u narandžasto

Vijesti 25. nov 201621:40 > 21:46
Propaganda.ba

U noći sa 25. na 26. novembar zgrade Predsjedništva BiH, Vijeća ministara BiH i Parlamenta BiH osvijetljene su narandžastom bojom, kako bi se dodatno skrenula pažnja na problem nasilja nad ženama i djecom.

Tri zgrade državnih institucija obojene su svjetlima u narandžastu boju povodom 25. novembra, Međunarodnog dana borbe protiv nasilja.

U subotu 26. novembra pred Parlamentom BiH u 12:00 sati biće održan “narandžasti dan” igrađanska akcija potpisivanja peticije za pooštravanje Krivičnih zakona u Federaciji BiH, Republici Srpskoj i Brčko Distriktu, koji se odnose na nasilje nad ženama i djecom. 

Propaganda.ba

Istovremeno, akcija će se provesti u subotu u 12 sati i u Mostaru, Brčkom, Banjaluci, Bihaću, Bijeljini, Istočnom Sarajevu, Orašju, Tuzli i Zenici.

Peticija se potpisuje u sklopu kampanje “Šutnja nije zlato” koju provodi udruženje “Žene ženama” sa deset partnerskih organizacija civilnog društva u BiH.

Peticijom će građani uputiti direktan poziv vlastima da izmjene krivične zakone u BiH, pooštre kazne za počinioce nasilja i seksualnog nasilja nad ženama i djecom, te usklade krivično zakonodavstvo sa potpisanim Konvencijama Vijeća Evrope u UN-a.

U Bosni i Hercegovini, kao i u drugim zemljama svijeta, od 25. novembra (Međunarodnog dana borbe protiv nasilja nad ženama) do 10. decembra (Međunarodnog dana ljudskih prava) obilježava 16 dana aktivizma. Cilj ovog događaj je da se istakne da svi oblici nasilja nad ženama i djecom ulaze u domen zaštite ljudskih prava.

Propaganda.ba

Kampanja 16 dana aktivizma pokrenuta je 1991. godine, a prihvatio ju je UN, te vladine i nevladine organizacije širom svijeta.

Pošto su i Ustavom BiH zagarantirana ljudska prava i osnovne slobode, udruženje “Žene ženama”, kao nosilac ovog projekta, planira tokom 16 dana aktivizma provesti niz aktivnosti, kako bi se šira javnost obavijestila o ovom problemu i načinima rješavanja.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.