Sloboda govora u BiH: Mit ili stvarnost?

Vijesti 30. nov 201618:49 > 19:21
N1

U BiH neće biti slobode govora dok god živimo u plemenskoj zajednici, jedna je od ocjena sa skupa u Banjaluci pod nazivom "Sloboda govora-Mit ili stvarnost". Je li govor mržnje pobijedio slobodu govora?

Uobičajna slika na uličnim štandovima u Banjaluci… slike Novaka Đokovića, Ratka Mladića, Srbije, Putina…

U Sarajevu je ponuda takođe bogata ali su u modi neke druge majice, zastave i šalovi – ljiljani, BiH, Hrvatska…

Kada bi stanovnik Sarajeva sa ikonografijom svog grada prošetao Banjalukom, ili obrnuto, postalo bi jasnije jesmo li spremni tolerisati tuđu slobodu govora ili izražavanja.

Slobode govora nema, upakovana je u rafinirane ambalaže. Ovdje nije moguće slobodno govoriti“, istakao je profesor Miodrag Živanović.

Sloboda govora je mit zaključili su predstavnici akademske zajednice i nevladinog sektora u Banjaluci, uprkos činjenici da je BIH demokratija-makar na papiru. Sloboda govora gubi utakmicu od govora mržnje koji najčešće nije sankcionisan, kažu upućeni, što zabrinjava.

Primjera je mnogo, navode samo posljednje.

Slučaj Čolak ili Vasković…“, navodi Dejan Lučka, Centar za ljudska prava Banjaluka.

Zbog svojih neobičnih performansa i umjetnik Damir Nikšić često je izložen uvredama ili prijetnjama… Ne obazire se, dok god sve ostaje na verbalnom deliktu. Fizičke prijetnje smatra treba prijaviti iako ne očekuje da ga država zaštiti.

Obama kada se prijavio na Twitter bio je izložen uvredama i rasizmu… Ne možete od toga pobjeći“, rekao je Damir Nikšić, konceptualni umjetnik.

Koliko je generalno Balkan tolerantno društvo spremno da dozvoli slobodu govora bilo kome, pokazuju mnogi primjeri.

Na javni linč naišao je glumac Sergej Trifunović kada je obukao majicu Jovana Divjaka. Bajkeri iz Srbije pretučeni su prošle godine na Baščaršiji zbog majice sa grbom Srbije, a Sejfudin Tokić uhapšen je zbog mahanja zastavom sa ljiljanima u centru Banjaluke.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.