Život osoba sa invaliditetom u BiH: Ima pomaka, ali…

Vijesti 05. dec 201618:11 > 18:56
N1

Međunarodni dan osoba sa invaliditetom, širom svijeta obilježava se 3. decembra. Tim povodom danas je u Sarajevu održana tematska sjednica koju su organizirali Ministarstvo za ljudska prava i izbjeglice BiH i Zajedničko komisija za ljudska prava Parlamentarna BiH.

Tema je bila “Dostizanje 17 ciljeva budućnosti kakvu želimo”, a proizlazi iz 17 ciljeva održivog razvoja, među kojima su iskorjenjivanje gladi i siromaštva, osiguravanje zdravstvene zaštite i inkluzivnog obrazovanja.

Približno 15 posto svjetske populacije, živi sa nekim oblikom invaliditeta. Ove osobe suočavaju se sa brojnim barijerama koje ih isključuju iz punog i efikasnog učestvovanja u društvenim tokovima.

“Sedam dana aktivizma za zaštitu osoba s invaliditetom je apsolutno nedovoljno o čemu govori i Izvještaj Evropske komisije o stanju u BiH, koja je naročito u segmentu zaštite ljudskih prava pokazala da zaštita osoba s invaliditetom nije na adekvatnom nivou”, otkrila je Nermina Kapetanović, zastupnica u Zastupničkom domu Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine.

Iako je na prijedlog Ministarstva, Parlamentarna skupština BiH izvršila izmjene i dopune Zakona o zabrani diskriminacije, gdje je zabranjen svaki vid diskriminacije, kao i po osnovu invalidnosti, ima i nedostataka, a to su finansije.

“Ono što je osnovno i što je nedostatak svih strateških dokumenata i zakona jeste nedovoljno obezbeđivanje finansija od  nadležnih institucija”, smatra Semiha Borovac, ministrica za ljudska prava i izbjeglice BiH.

Osobe sa invaliditetom se suočavaju sa nejednakim mogućnostima u pogledu obrazovanje, zapošljavanje, zdravstvene i socijalne zaštite. Iako osobe sa invaliditetom smatraju da u Bosni i Hercegovini ima pomaka i dalje svakodnevno nailaze na prepreke.

“Pomaka sigurno ima, kad su u pitanju i zakonski propisi, ali se mora još puno toga učiniti kako bi osobe s invaliditetom mogle u potpunosti samostalno da učestvuju u svim segmentima društva”, poručila je Dragica Beganović, predsjednica Udruženja paraplegičara Doboj.

Osim svakodnevnih barijera, zabrinjava i činjenica da žene sa invaliditetom, naročito sa većim stepenom invaliditeta, teže se zapošljavaju, nego muškarci, bez obzira na kvalifikacije, jer poslodavci prednost daju kategoriji ratnih vojnih invalida. Žene sa invaliditetom slabije su zastupljene i u političkom životu.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.