Glavni pretres u procesu "Srebrenica" odložen za februar

Vijesti 13. dec 201612:54 > 12:56
Anadolija

Glavni pretres u procesu "Srebrenica", pred Višim sudom u Beogradu, u kojem se sudi osmorici bivših pripadnika Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske zbog ubistava više od 1.300 Bošnjaka u hangaru u selu Kravica, kod Srebrenice, 14. jula 1995. godine, odložen je za 6, 7, 8, 13, i 14. februar.

Odluku o odlaganju donijelo je Sudsko vijeće, kojim predsjedava sudija Mirjana Ilić nakon što je juče odbrana zatražila izuzeće Sudskog vijeća zbog nedostavljenih podataka o zaštićenim svjedocima odbrani, petnaest dana prije početka glavnog pretresa.

S obzirom da, kako je objasnila Ilić, ni Sud nije u obavezi da zna podatke o zaštićenim svjedocima do petnaest dana prije ispitivanja, zahtjev za izuzeće Sudskog vijeća je odbačen, a Tužilaštvu je naloženo da 28. decembra, na zatvorenoj sjednici odbrani i Sudu objelodani svjedoke.

“Tumačenje zakona može da bude pogrešno. Ovo što smo danas čuli od sudije to je da je Tužilaštvo napravilo propust i nije dostavilo i mi danas prvi put saznajemo da Sud nema imena zaštićenih svjedoka”, rekao je u izjavi novinarima jedan od advokata odbrane Goran Petronijević.

On je dodao da je danas predsjednica Vijeća Ilić zatražila od tužioca da se dostave imena zaštićenih svjedoka u propisanoj formi, strogo povjerljivo, onako kako je to zakonom propisano, a da svi učesnici u postupku koji saznaju njihov identitet, to moraju čuvati kao najstrožu tajnu, jer je tako zakonom propisano.

“Ono što smo mi juče tvrdili, da je član 106 ZKP-a apsolutno imperativna norma, zapravo da nema nikakvog drugačijeg tumačenja izuzev toga da najmanje 15 dana prije otvaranja glavnog pretresa odbrana mora znati imena zaštićenih svjedoka, to se danas pokazalo tačnim”, kazao je Petronijević.

Navodeći da odbrana nije znala za činjenicu da ni Sud nema podatke o zaštićenim svjedocima, Petronijević je rekao da se očigledno radi o jednoj vrsti opstrukcije postupka od strane Tužilaštva i dodao:

“Zaštićeni svjedoci nikada nisu pred tužiocem saslušani u prisustvu odbrane. Mi nemamo njihove iskaze, nema ih ni Sud. Oni imaju nekakve iskaze, nekakvih svjedoka, kojima su dali zaštitu, koji nikada u zakonitoj formi u prisustvu odbrane nisu bili saslušani. To je razlog da mi sumnjamo da Tužilaštvo manipuliše tim svjedocima, da nema te svjedoke i da čini napor da u kratkom vremenskom periodu koji mu je Sud dao na neki način obezbijedi svjedoke koji će zauzeti ta čuvena mjesta 301, 302 i 303.”

Kako je naveo, da je odbrana juče čula ovakvo obrazloženje ne bi tražili izuzeće Sudskog vijeća i smatra “da je dobro što je Sudsko vijeće uvidjevši jednu vrstu manipulacije od strane Tužilaštva, donijelo jednu ovakvu odluku i to što čini napor da ovaj postupak od potpune nezakonitosti vrati u zakoniti okvir”.

Tužilac Mioljub Vitorović, upitan od strane sudije Ilić do kada može dostaviti podatke o zaštićenim svjedocima, rekao je da Tužilaštvo to može učiniti “za dva minuta”, odnosno za vrijeme koje je potrebno da se otkucaju i odštampaju podaci tri zaštićena svjedoka.

Optuženi Nedeljko Milidragović, Aleksa Golijanin, Milivoj Batinić, Aleksandar Dačević, Boro Miletić, Jovan Petrović, Dragomir Parović i Vidosav Vasić terete se da počinili ratni zločin nad civilnim stanovništvom, tako što su u prostorijama zemljoradničke zadruge u Kravici 13. i 14. jula 1995. godine prema podacima Haškog tribunala, u halama zadruge, ubili više od 1.300 muškaraca i dječaka bošnjačke nacionalnosti.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.