Sarajevo neće biti ni gluho ni nijemo na zločine u Siriji

Vijesti 13. dec 201618:23 > 19:07
N1

Građani Sarajeva ne smiju ostati nijemi i gluhi na zločine koji se dešavaju u Siriji, poručeno je danas prilikom najave skupa podrške sirijskom narodu a koji je će biti održan sutra u 15h u Sarajevu. Ujedno ovaj skup podrške je dio svjetske kampanje #StandWithAleppo.

Mustafa Bakou je Sirijac koji živi u BiH, ali čija najbliža porodica proživljava sve strahote u Siriji. Njegovi roditelji se nalaze u gradu Raka koji je udaljen oko 160 km. istočno od sirijskog grada Alepa. Posljednji put Mustafa je sa njima kontaktirao prije 10-ak dana.

“Slabo imam kontakta s njima, jer nemaju interneta ni telefona, nemaju ništa. Ponekad me zovnu preko interneta u nekim klubovima koji je pod njihovom kontrolom i oni ništa ne smiju pričati. Samo mi kažu da su još živi i zdravi”, kaže Bakou, Sirijac koji živi u BiH.

Nadu da će neko zaustaviti sirijska krvoprolića su davno izgubili, kaže Mustafa. Ipak sutrašnji Miting podrške znači da građani Sarajeva neće ostati nijemi i gluhi na ono što se dešava u Siriji.

“Oni kažu mi nemamo nade ni od političara ni od bilo koje države. Niko ništa nije radio, a meni je drago da od Sarajeva koje je bilo četiri godine pod opsadom da krene ova inicijativa i nadam se da će cijeli svijet ovo vidjeti”, kazao je za N1.

Organizatori mitinga podrške narodu Sirije kažu da svi imamo moralnu obavezu da dignemo glas protiv razaranja i ubijanja ljudi, te da se masovni zločini moraju zaustaviti.

Eli Tauber, Jevrejsko kulturno-prosvjetno humanitarno društvo La Benevolencija: “Ako konačno prestanemo da budemo bajstenderi, tj. oni koji stoje sa strane i posmatraju, a ne reaguju onda će svijet padati u sve veću kataklizmu i na kraju će doći do potpunog uništenja”.

Mato Zovkić iz HKD Napredak je izjavio: “Stalo nam je da oni koji najviše trpe u ovom ratu u Siriji, a to su žene i djeca, oni koji su vidjeli kako trpe oni u Sarajevu – oni koji su najnemoćniji, žele dići svoj glas za zaštitu onih koji su stradali u Siriji”.

Sarajevo zna šta je rat i BiH zna šta je rat, poručili su danas organizatori skupa podrške – pozivajući sve građane da sutra u 15 sati ispred BBI Centra dignu svoj glas, kako kažu, protiv zločina nad sirijskim narodom.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.