Bijeli hljeb: Stotine hiljada maraka za nerad

Vijesti 20. dec 201611:26 > 13:55
CIN

Centar za istraživačko novinarstvo prošle godine je kreirao veliku bazu podataka o korištenju takozvanog bijelog hljeba u ovdašnjim institucijama.

 Prema tada objavljenim podacima, pravo na bijeli hljeb iskoristila su dva člana Predsjedništva: Haris Silajdžić i Željko Komšić, a pravi rekorder u korištenju ove privilegije bio je Mirko Okolić, bivši zamjenik ministra odbrane BiH. On je, podsjećamo, bio i poslanik u Parlamentarnoj skupštini BiH, a na ime nerada, dobio je cijelih 108.000 konvertibilnih maraka i po tome je apsolutni rekorder.

Među desetinama funkcionera koji su iskoristili svoje zakonsko pravo na naplatu nerada, treba izdvojiti ministre na svim nivoima vlasti – neki od njih po ovom osnovu prihodovali su i po nekoliko desetina hiljada mraka.

Pravo na bijeli hljeb iskoristio je Vahid Hećo, bivši ministar energije, rudarstva i industrije FBiH. U periodu od 13.04.2011. do istog datuma naredne godine, a u tom periodu postao je bogatiji za više od 41.000 konvertibilnih maraka. Njegova mjesečna plata iznosila je, dakle, 3.400 maraka.

Od januara 2013. do januara 2014. plaću je uredno primao i bivši ministar finansija Bosansko-podrinjskog kantona Muhidin Pleh. Na njegov račun ukupno je ”leglo” 25.000 maraka u ovom periodu.

Vjekoslav Bevanda, bivši federalni ministar finansija, na ime bijelog hljeba ”zaradio je” oko 9.000 maraka u periodu od aprila do juna 2011. godine dok su čak tri bivša ministra finansija Kantona Sarajevo iskoristili svoje pravo i uzeli novac koji im zakonski pripada. Aida Haverić (26.000), Mirza Sendijarević (2.000) i Muhamed Kozadra. On je u dva navrata dobio ukupno 17.000 KM.

Osim ministara, svoje zakonsko pravo koristili su i razni savjetnici, zamjenici, predsjednici, potpredsjednici, šefovi… U nastavku pogledajte kako je potrošen državni novac za bijeli hljeb ovdašnjih funkcionera. Do prošle godine.

CIN-ova baza, bijeli hljeb

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.