Odbjegli Alija Delimustafić uhapšen u Hrvatskoj

Vijesti 21. dec 201619:42 > 22. dec 2016 07:03
N1

Odbjegli Alija Delimustafić uhapšen je u Hrvatskoj nakon što je za njim Ministarstvo unutrašnjih poslova KS u saradnji s Interpolom raspisalo internu i međunarodnu potjernicu, potvrđeno je za N1.

Ovu informaciju za N1 potvrdio je ministar sigurnosti BiH Dragan Mektić koji je kazao da je informacija o hapšenju stigla od Interpola.

U utorak je Kantonalni sud u Sarajevu izdao naredbu za raspisivanje interne i međunarodne potjernice za osumnjičenima Alijom Delimustafićem i Jusom Škrijeljom na prijedlog Tužilaštva KS nakon što su tokom dana obavješteni da sudska policija nije pronašla osumnjičene na njihovim adresama.

Delimustafić i Škrijelj su uhapšeni u akciji ‘Pravda’ te osumnjičeni za krivično djelo organizovani kriminal, u vezi sa krivičnim djelima zloupotreba položaja, povreda zakona od strane sudije, pranje novca i prevara.

Osumnjičeni Juso Škrijelj kako N1 nezvanično saznaje osim bosanskohercegovačkog ima i državljanstvo Belgije. Alija Delimustafić, osumnjičeni bivši ministar MUP-a Republike BiH, je imao nekoliko lažnih dokumenata, a koristio je i nekoliko identiteta. Poznata su dva lažna imena – Ilija i Sadik.

Članovi sudskog vijeća koji su donijeli odluku o puštanju osumnjičenih na slobodu bili su Muhidin Hajdarević, Adisa Zahiragić i Braco Stupar, a Sudsko vijeće koje je donijelo jučerašnju odluku zasijedalo je u drugačijem sastavu.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.