Šta slijedi nakon hapšenja Alije Delimustafića?

Vijesti 22. dec 201613:01 > 13:36
kvarnerski.com

Alija Delimustafić uhapšen je jučer u Karlovcu prema međunarodnoj potjernici, a sada se očekuje njegovo privođenje pred sudiju za istrage Županijskog suda u Karlovcu, rečeno je za N1 u ovom Sudu.

Njemu će biti predočeno na temelju kojih dokaza BiH traži izručenje, a zatim će on iznijeti svoju odbranu“, kazala je Jasna Radman, glasnogovornica Županijskog suda u Karlovcu.

S obzirom da Alija Delimustafić nema državljanstvo Republike Hrvatske to je jedna od pretpostavki za izručenje.

Delimustafić može dati pristanak na pojednostavljeno izručenje, ali i to će mu predočiti sudija. Nakon toga će sudija odrediti pritvor radi izručenja, a zatim Izvanraspravno vijeće donosi odluku o izručenju“, rečeno je za N1.

Na pitanje koliko bi mogao trajati vremenski period do izručenja, iz Županijskog suda u Karlovcu odgovaraju da postupak može potrajati onoliko koliko je potrebno da bude kompletirana dokumentacija.

Određeni pritvor može trajati 40 dana, uz mogućnost produženja sve do ispunjavanja svih pretpostavki za izručenje“, kazala je Radman za N1.

Podsjećamo, u utorak je Kantonalni sud u Sarajevu izdao naredbu za raspisivanje interne i međunarodne potjernice za osumnjičenima Alijom Delimustafićem i Jusom Škrijeljom na prijedlog Tužilaštva KS nakon što su tokom dana obavješteni da sudska policija nije pronašla osumnjičene na njihovim adresama.

Delimustafić i Škrijelj su uhapšeni u akciji ‘Pravda’ te osumnjičeni za krivično djelo organizovani kriminal, u vezi sa krivičnim djelima zloupotreba položaja, povreda zakona od strane sudije, pranje novca i prevara.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.