Kako je Delimustafić prešao granicu BiH i Hrvatske?

Vijesti 22. dec 201618:24 > 18:46
N1

Alija Delimustafić, bivši ministar unutrašnjih poslova Republike BiH, uhapšen je sinoć u 18:40 sati u Karlovcu i to u autobusu koji psaobraća na relaciji Rijeka - Zagreb. Nakon što nije pronađen na sarajevskoj adresi, za njim je raspisana potjernica.

Još uvijek nije poznato kako je osumnjičeni Delimustafić prešao granicu Bosne i Hercegovine i Hrvatske jer u Graničnoj policiji naše zemlje nisu registrovali njegov prelazak u Hrvatsku, bar ne sa dokumentima koji glase na njegovo ime.

Na ročištu za određivanje pritvora Delimustafiću 13. novembra na Kantonalnom sudu u Sarajevu, postupajuća tužiteljica Deniala Šertović je kazala da je Delimustafić, kao šef kriminalne grupe, imao lažne dokumente. Tužiteljica Šertović je navela da je Alija Delimustafić koristio lične dokumente na ime Ilija Mustafić, te da je prilikom hapšenja kod njega pronađen i pasoš na ime Sadik Saluklija.

Za Delimustafićem je raspisana međunarodna i interna potjernica, nakon što ga Sudska policija nije pronašla na prijavljenoj adresi kada mu je Kantonalni sud odredio pritvor. Sudska policija na prijavljenoj adresi nije pronašla ni Jusufa Škrijelja, za kojim je također raspisana potjernica, dok su u pritvor vraćene osumnjičene Suada Hadžić i Lejla Cerić.

Njima četvero je Kantonalni sud ukinuo pritvor, ali nakon što je Vrhovni sud Federacije BiH uvažio žalbu Tužilaštva, predmet je vraćen na ponovno odlučivanje, te je Delimustafiću i troje ostalih produžen pritvor za još tri mjeseca.

Alija Delimustafić, koji je po potjernici uhapšen u Hrvatskoj, dao je u Županijskom sudu Karlovac pristanak za pojednostavljeni postupak izručenja.

Osumnjičeni su za krivično djelo organizirani kriminal, u vezi sa krivičnim djelima zloupotreba položaja, povreda zakona od strane sudije, pranje novca i prevara.

Sudsko vijeće koje je donijelu Odluku o njihovom puštanju na slobodu činili su Muhidin Hajdarević, Adisa Zahiragić i Braco Stupar.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.