Slipac: Korupcija u BiH je poprimila sistemska obilježja

Vijesti 09. dec 201409:25 > 09:32
N1

Gost novog dana bio je Dragan Slipac, zamjenik direktora Agencije za prevenciju korupcije i koordinaciju borbe protiv korupcije u BiH. Slipac je gostovao povodom Međunarodnog dana borbe protiv korupcije i konferencije koja se danas održava u Sarajevu.

Od ove agencije se od početka očekivalo da ima ovlasti kao USKOK u Hrvatskoj. Od početka se pokazalo da javnost nije odovljno upoznata sa radom naše agencije. Cilj konferencije je da pokaže javnosti ko smo mi ustvari, da se predstavimo, da kažemo šta želimo postići. Želimo da stvorimo jedan široki front u borbi protiv korupcije“, kazao je Slipac o ciljevima konferencije i potrebi za organizovanjem jedne ovakve konferencije.

Na pitanje voditeljice da li država radi dovoljno po ovom pitanju i kako se boriti protiv nje, Slipac je kazao:

Prevencija je dugoročna borba protiv korupcije i ona zahtjeva puno više vremena nego se misli. Agencija za prevenciju korupcije želi da kaže da ima potrebna znanja i kapacitete da se ozbiljno bori protiv korupcije”.

Slipac je još govorio o obilježjima korupcije u BiH.

Korupcija u BiH je poprimila ona sistemska obilježja, a izradom nacrta i strategija za borbu 2015. mi smo pokušali animirati sve kojih se ovo tiče da se uključe u našu borbu i pomognu nam. Ono što je najbitnije je da će ova strategija biti provodljiva u BiH i mora polučiti određene rezultate“.