Čavka: Pozdravljam dolazak Oružanih snaga BiH na Trg Krajine

Vijesti 09. jan 201715:55 > 15:57
Admir Čavka

Zastupnik u Narodnoj skupštini Republike Srpske Admir Čavka ocijenio je da je obilježavanje 9. januara kao službenog praznika, opasna igra populizma u koju su se upustili i pozicija i opozicija u RS-u.

Istovremeno, Čavka je u saopćenju za javnost pozdravio postrojavanje pripadnika Oružanih snaga BiH u Banjoj Luci.

– Danas je član Predsjedništva BiH postrojio pripadnike Oružanih snaga BiH na Trgu Krajine. Čini se to kao dosanjani san, svih nas koji vjerujemo u BiH kao domovinu svih njenih građana i građanki, u kojoj uvažavamo sve etničke i vjerske razlike, ali vjerujemo u zajedničku sudbinu i opstanak ove države. Naravno, znamo da to nije bila namjera čina postrojavanja, ali je tako. Dvije decenije poslije, vojska države BiH je na Trgu Krajine – navodi Čavka.

Dodaje da su Oružane snage BiH prošle uspješnu reformu, te su paradigma procesa koji slijede u svim drugim oblastima.

Po njegovim riječima, sve vojne strukture i svi vojni dužnosnici, bez izuzetka, iskazuju spremnost za uključivanje naše zemlje u NATO integracije, te su prepreke isključivo političke prirode.

– Nakon provedbe sudskih presuda, očekujemo uknjižbu vojne imovine, a time i uklanjanje posljednje prepreke ulasku naše zemlje u NATO porodicu, kojom ćemo trajno osigurati mir na ovom području. Dnevna politika koja se bazira na ekstremizmu, povlaštenosti jedne etničke i vjerske grupe u odnosu na ostale, trzavice oko različitih datuma i provedbe presude Ustavnog suda BiH će biti i proći, ali događaji poput današnjeg postrojavanja Oružanih snaga BiH u Banjoj Luci su potvrda da će ova zemlja opstati – kazao je Čavka.

On navodi da „nacionalistička kampanja, u kojoj se pripadnici jedne etničke i vjerske skupine smatraju građanima prvog reda, a ostali se ignorišu ili im se negiraju osnovna prava, poput pitanja naziva bosanskog jezika, pristupa javnim službama bez diskriminacije, te osiguranju obrazovanja za bošnjačkju i hrvatsku zajednicu, samo produbljuje podjele u ovom bh. entitetu“.

– Ovo je jasan signal kojim se poručuje da sve probosanske političke stranke moraju stati pod jednu zastavu, da se povratnici, vjerske zajednice i institucije moraju udružiti u borbi za ravnopravnost – zaključio je Čavka u saopćenju za javnost.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.