Suljagić ima prijedlog za Dodika u vezi sa Oružanim snagama

Vijesti 11. jan 201717:33 > 19:04
N1

Kriza izazvana pojavljivanjem Oružanih snaga BiH na proslavi Dana Republike Srpske produbljava se. Predsjednik Republike Srpske, Milorad Dodik, najavio je da će razmisliti o istupanju iz Oružanih snaga. Opozicija mu odgovara da to nije moguće legalnim putem, dok iz Sarajeva poručuju da Oružane snage ostaju.

Međutim, Dodiku ostavljaju mogućnost da, ako baš želi, pripadnike iz reda srpskog naroda stavi na budžet Republike Srpske.

Oružane snage BiH formirane su uz saglasnost svih u Bosni i Hercegovini. Priznao je to i Milorad Dodik, više puta. Sada, predsjednik Republike Srpske tvrdi da je sve to, zapravo bila prevara, tražeći vraćanje stanja na vrijeme kada je Republika Srpska imala vlastitu vojsku.

“Mi ćemo ovih dana razmišljati o tome na koji način i kojom procedurom da vratimo stanje na vrijeme kada je Republika Srpska imala svoju vojsku”, kazao je Dodik.

Argument na koji se poziva Dodik jeste načelo iz vremena nastanka jedinstvenih oružanih snaga, koje su podrazumijevale da svaki od tri puka njeguje tradiciju svog naroda. A to piše i u Zakonu o odbrani BiH.

Oružane snage sastoje se iz rodova organiziranih po sistemu pukova. Postoje tri pješadijska puka koji su organizacije odgovorne za vojno naslijeđe i identitet jedinica i naroda iz kojih potiču.

No, izjava o raskidanju sporazuma o formiranju Oružanih snaga BiH nije naišla na podršku dijela opozicije. Dragan Čavić, koji je u vrijeme inicijative za formiranje jedinstvene vojske bio predsjednik Republike Srpske, kaže da je to nemoguće.

“To je potpuna glupost i tako nešto nije moguće izvesti legalnom, zakonskom procedurom. To bi bilo moguće izvesti jedino nasiljem i političkom brutalnošću”, istakao je Čavić.

Bivši zamjenik ministra odbrane, Emir Suljagić, novonastalu situaciju poredi sa JNA početkom devedesetih, rekavši da je komandovanje Oružanim snagama BiH, preuzeo srpski član Predsjedništva, Mladen Ivanić. A za Dodika ima i prijedlog:

“Neka Dodik odmah preuzme sve Srbe iz OS BiH koji hoće da budu na njegovom budžetu i neka im plate, doprinose i sve ostalo isplaćuje iz budžeta Republike Srpske. Ako već hoće da srbuju, neka srbuju iz budžeta Republike Srpske”, poručio je Suljagić.

Na koji način Milorad Dodik namjerava da vrati vrijeme i da se ponovno formira Vojska Republike Srpske, nije precizirano. Ranije ja rekao da će za potrebe obilježavanja Dana Republike Srpske formirati posebnu jedinicu sastavljenu od vojnih veterana. Još do juče Milorad Dodik je govorio da Oružane snage nisu sporne, jer je to jedina nadležnost Republike Srpske koja je prenesena na državni nivo u skladu sa Ustavom.

Nakon zabrana sudjelovanja na proslavi Dana RS, retorika se mijenja, i ugrožava postojanje snaga koje su početkom 2000. stvorene koncenzusom svih u BiH – i to u sedam koraka.

Prvo je formirana Komisija za reformu odbrane, uspostavljena Parlamentarne komisije za odbranu i bezbjednost, a 1.12.2003. usvojen Zakon o odbrani BiH. Mjesec dana kasnije sačinjen je pristupanja Partnerstvu za mir, usvojeni su amandmani na državne zakone i ustave RS i FBiH, a Zakon o odbrani konačno je stupio 28.12.2005. Sve se to događalo u vrijeme kada su u državnom Predsjedništvu sjedili Mirko Šarović, Sulejman Tihić, Dragan Čović, Ivo Miro Jović i Borislav Paravac. Na čelu Vijeća ministara BiH bio je Adnan Terzić, a njegovi zamjenici Mladen Ivanić i Bariša Čolak.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.