Desetine hiljada maraka za neodržanu konferenciju u SAD-u

Vijesti 16. jan 201711:15 > 11:44
N1

Smijenjeni direktor Zavoda zdravstvenog osiguranja Kantona Sarajevo Kenan Crnkić, bez znanja Upravnog odbora, potrošio je preko 40.000 kovertibilnih maraka na konferenciju koja nikada nije održana u Americi, zbog čega je protiv njega podnesena krivična prijava.

Zavod zdravstvenog osiguranja Kantona Sarajevo podnio je u februaru prošle godine krivičnu prijavu protiv bivšeg direktora Kenana Crnkića jer je uplatio Centru za transatlantske odnose Univerziteta John Hopkins u Washingtonu oko 42.000 KM za organizaciju regionalne konferencije o reformi zdravstvenog sisitema, do koje nikada nije došlo, piše Detektor.ba.

Novi direktor Zavoda Samir Turković, koji je početkom prošle godine revizijom utvrdio da ova sredstva nedostaju, izjavio je da je krivična prijava podnijeta jer uplatu nije odobrio Upravni odbor, koji je „jedini imao pravni osnov“ za to.

Konferencija o saradnji zavoda zdravstva u regiji trebalo je da bude održana u novembru 2015. godine u Washingtonu, ali je organizacija prekinuta sredinom godine kada je Crnkić smijenjen sa mjesta direktora Zavoda, zbog, kako je navedeno, prekomjernih troškova.

Iz Centra za transatlantske odnose kažu da nisu bili svjesni da se konferencija organizuje bez neophodnih dozvola, te da su mislili da iza cijelog projekta stoji cjelokupno rukovodstvo Kantona Sarajevo.

Crnkić nije želio da razgovara sa Balkanskom istraživačkom mrežom u Bosni i Hercegovini (BIRN BiH), a trenutno tuži Kanton Sarajevo tvrdeći da je njegova smjena bila nezakonita.

U Vladi Kantona Sarajevo kažu da nisu znali za ovu konferenciju, te da je nisu podržali, a iz Kantonalnog tužilaštva su kazali da su navodi krivične prijave protiv Crnkića trenutno provjeravaju.

Konferencija koja se nikada nije desila

Kako saznaje BIRN BiH, Crnkić se početkom 2015. godine sam obratio Mediteranskom bazenu Centra za transatlantske odnose.

Direktor Mediteranskog bazena Saša Toperić kaže da u početku rukovodstvo Centra za transatlantske odnose nije bilo sigurno kako osigurati saradnju s kantonalnim Zavodom zdravstvenog osiguranja.

„Mi u početku nismo odgovorili na taj upit više mjeseci jer nismo mogli shvatiti kako kantonalni Zavod zdravstvenog osiguranja može da koristi naš Mediteranski bazen“, rekao je Toperić, koji je takođe i bivši izaslanik Predsjedništva BiH u Americi.

Pojašnjava da je tek nakon sastanka s Crnkićem u Sarajevu u maju prošle godine dogovorio saradnju.

„Crnkić je sugerisao da bi Zavod zdravstvenog osiguranja mogao postati ‘reformski vođa’ na području zapadnog Balkana, te promjeniti negativni imidž koji BiH ima u biznis svijetu. On je naglasio ‘više uspjeha pod njegovim vodstvom’ kako bi se smanjila korupcija, poboljšao zdravstveni sistem i osigurala poštena socijalna politika pri određivanju esencijalnih listi lijekova. Kako bi ovo dokazao, poslao nam je press clipping“, rekao je Toperić.

Crnkić je predložio da se konferencija održi krajem 2015. godine i da lično predsjedava njenim radom. Tema konferencije bila je kako zavodi zdravstva u regiji Mediterana mogu da sarađuju da smanje korupciju i zaštite pacijente, a istovremeno povećaju zaradu.

Toperić tvrdi da mu je Crnkić sugerisao da je već razgovarao o koferenciji s premijerom Kantona Sarajevo Elmedinom Konakovićem, te da je dogovoreno da će „rukovodstvo Kantona pomoći da se ovaj projekt potpuno oživi“.

„To se kasnije ispostavilo neistinitim“, rekao je Toperić.

Konaković za BIRN BiH kaže da nikada nije znao za plan uključivanja Zavoda zdravstvenog osiguranja u Mediteransku sekciju, te dodaje da nije podržao bilo kakav projekt.

„Tu se isključivo radilo o ličnoj promociji Crnkića. Ovo nije jedini problem do kojeg smo došli analizom finansijskog poslovanja zavoda, zbog čega je on uostalom i smijenjen, i zbog čega je novi direktor zavoda podnio i krivičnu prijavu protiv njega“, rekao je Konaković.

Između maja i jula 2015. godine, kada je došlo do Crnkićeve smjene, kako kaže Toperić, užurbano se radilo na pripremi međunarodne konferencije – određen je termin u novembru, a kontaktirane su i medicinske i farmaceutske kompanije iz regije i Amerike, koje bi učestvovale.

Listu potencijalnih Američkih učesnika na konferenciji iz oblasti zdravstva, kako kaže Toperić, dao je Crnkić.

Toperić kaže da su u ovom periodu kontaktirane i ambasade, kao i predstavnici zemalja regiona, i da je dio osoblja Centra za transatlantske odnose, koji je radio na pripremi konferencije, bio finansijski kompenziran od sredstava Zavoda zdravstvenog osiguranja, čime su im pokriveni operativni i troškovi reprezentacije. Angažiran je i eksterni konsultant Svjetske banke za zdravstvo, kako bi pripremio nezavisnu analizu stanja.

„Međutim, ja nisam ništa od tih sredstava uzimao, jer ni ne dobivam platu“, pojašnjava Toperić.

U ovom periodu, kako dodaje Toperić, dolazi do smjene Crnkića, nakon čega Centar bezuspješno pokušava da kontaktira novoizabranog direktora Zavoda Samira Turkovića.

Crnkić, koji je obavljao funkciju direktora Zavod zdravstvenog osiguranja Kantona od decembra 2013. do augusta 2015. godine, smijenjen je na zahtev Vlade Kantona Sarajevo nakon što nije usvojen Izvještaj o radu i finansijskom poslovanju zavoda, obzirom na, kako je navedeno, određene prekomjerne troškove koje je načinio Crnkić.

Prema riječima Toperića, konferencija je otkazana, a svim američkim partnerima je rečeno da je razlog „interni problemi u BiH“.

Novac potrošen bez dozvole

Samir Turković kaže da je u februaru naložio da se izvrši provjera rada prethodnog rukovodstva, nakon čega je obaviješten o uplati 42.000 KM za „članstvo“ Centru za transatlantske odnose. O ovome, kako kaže, nije bio upoznat Upravni odbor, koji je jedini mogao odobriti članstvo.

„Zavod je pisanim putem upozorio Centar za transatlantske odnose kako je mimo propisane procedure izvršena uplata za članstvo iz čega proizilazi da nije postojao pravni osnov i taj pisani akt sadržajno i formalno-pravno predstavlja opomenu pred podizanje tužbe, a iz razloga jer se radi o ništavnom pravnom poslu“, rekao je Turković.

Turković kaže da mu nije poznato da li je konferencija ikada održana i tvrdi da Zavod „nema interesa“ za njenim održavanjem.

Turković dodaje i da je sva dokumentacija o ovom slučaju poslata Kantonalnom tužilaštvu u Sarajevu, koje trenutno provjerava navode, kako bi odlučilo da li će pokrenuti krivičnu istragu.

Crnkić o ovom slučaju nije želio da razgovara sa BIRN-om BIH, ali je preko svog advokata Džemila Sabrihafizovića uputio tužbu Općinskom sudu i zatražio poništenje – kako tvrdi -nezakonite smjene sa pozicije direktora Zavoda i otkaza ugovora o radu.

Crnkić u tužbi navodi da je smijenjen iako je ostvario pozitivan rezultat u poslovanju i u vrijeme smjene se nalazio na bolovanju. Ročište po ovoj tužbi je zakazano za februar.

Turković je takođe najavio da će uskoro biti podnesena tužba za povrat sredstava.

Toperić međutim ističe da sredstva od oko 40.000 KM nisu ni izbliza pokrili količinu rada i troškove Centra kojim rukovodi, te da nije moguće vratiti sredstva Zavodu jer su već potrošena.

„Mi smo, međutim, nastavili napore da bolje shvatimo i pomognemo zdravstvenom sektoru u BiH i naši napori su rezultirali jednim setom preporuka, koji smo podijelili sa osobljem Svjetske banke, na njihovo zadovoljstvo, a koje radi na reformi ovog sektora sa vlastima u BiH. Također smo na konferenciji održanoj u maju prošle godine, dvosatnu sesiju posvetili reformi zdravstvenog sektora, te u nasem newsletteru objavili glavne stavke sa sesije, sa ciljem podrške javnoj debati kako ovaj sektor reformisati“, kaže Toperić.

Iz ureda Svjetske banke su potvrdili BIRN-u BiH da su zaprimili jedan dokument s preporukama od Centra za transatlanske odnose, vezane za zdravstvo.

„Međutim, na osnovu toga nismo pokrenuli bilo kakve projekte“, rekli su iz Svjetske banke.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.