Damir Hadžić pušten iz pritvora

Vijesti 19. jan 201714:47 > 14:52
N1

Odlukom Kantonalnog suda u Sarajevu optuženi Damir Hadžić i Jasmina Horo pušteni su iz pritvora na slobodu, dok je optuženom Esedu Radeljašu pritvor produžen za još dva mjeseca.

Kako je za N1 potvrdila Azra Bavčić, Kantonalno tužilaštvo će na ovakvu odluku Suda uložiti žalbu budući da nije postupio po uputama Vrhovnog suda FBiH, odnosno nije obrazložio prigovor odbrane kojim se rukovodio.

Esed Radelješ optužen je za krivična djela ovjeravanje neistinitog sadržaja, podstrekavanje na zloupotrebu položaja, pranje novca i davanje dara ili drugih oblika koristi. Jasmina Horo optužena je za krivična djela zlupotreba položaja i pranje novca, dok su Nedžad Kapetanović, Jusuf Čaušević i Damir Hadžić optuženi za krivično djelo zloupotreba položaja ili ovlaštenja.

Optuženi se terete da su zloupotrebom službenog položaja poduzeli međusobno povezane radnje tako što su nezakonito proveli postupak dodjele zemljišta optuženom Esedu Radeljašu. Potom, nezakonito proveli postupak za utvrđivanje visine naknade za oduzimanje zemljišta koje je Radeljašu ranije dodijeljeno.

Damir Hadžić optužen je da je iz budžeta Općine Novi Grad nezakonito omugućio isplatu više od milion maraka Esedu Radeljašu za zemljište, koje je 2006. godine Radeljaš platio Općini u iznosu od 51.340,00 KM. Počinjenjem ovih krivičnih djela budžet Općine Novi Grad oštećen je za iznos od skoro milion maraka, navode iz Kantonalnog tužilaštva KS.

Interesantno, jedan od članova sudskog vijeća koje je donijelu odluku o njihovom puštanju na slobodu bio je i Muhidin Hajdarević, koji je također bio u sudskom vijeću koje je na slobodu bez mjera zabrane pustilo osumnjičenog Aliju Delimustafića. Hajdarević je nakon puštanja Delimustafića iz pritvora podnio zahtjev Visokom sudskom i tužilačkom BiH za razrješenje jer želi u penziju, iako mu mandat još ne ističe. 

Nedugo nakon toga, Hajdarević je povukao zahtjev za penziju nakon što je donesena odluka o izručenju Delimstafića iz Hrvatske, te se vratio u Kantonalni sud Sarajevo.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.