BiH i dalje među najkorumpiranijim državama svijeta

Vijesti 25. jan 201710:47 > 10:56
TI

Transparency International BiH predstavio je rezultate Indeksa percepcije korupcije za 2016. godinu. BiH dobila je ocjenu 39, na skali od 0 do 100, gdje nula označava najviši nivo percepirane korupcije, a 100 predstavlja najniži nivo korupcije.

Naša zemlja nalazi se na 83. mjestu od 176 zemalja koje su obuhvaćene istraživanjem.

Osnovno žarište u našoj zemlji je politička korupcija te korupcija u pravosudnim institucijama, s posebnim naglaskom na tužilaštva. Korupcija je najizraženija kroz proces javnh nabavki i kontrolu nad javnim preduzećima, koje oduzmu najviše novca, a taj novac najčešće bude preusmjeren za finansiranje političkih stranaka.

Iz Transparency-ja ističu da ne može biti napretka u reformskim procesima, posebno u provođenju reformske agende, sve dok je indeeks percepcije korupcije ovako visok. Jako je malo institucija koje nisu zahvaćene korupcijom, ističu, i dodaju da se sve mamje poštuju i ljudska prava. Kako kaže Srđan Blagovčanin, direktor Transparency Internationala za BiH, u BiH sve više imamo privid borbe protiv korupcije nego suštinsku borbu koja bi donijela konkretne rezultate.

TI

BiH 83. poziciju na listi analiziranih zemalja dijeli sa Albanijom, iza Hrvatske, Crne Gore i Srbije. Lošije rangirane zemlje regiona su Makedonija, koja je zabilježila najveće nazadovanje na listi, te Kosovo.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.