Kako će završiti priča o federalizaciji BiH

Vijesti 25. jan 201719:00 > 19:24
N1

Polovinom februara u Evropskom parlamentu biće razmatrana rezolucija o BiH, odnosno amandmani o federalizaciji koje su najavili hrvatski europaralmentarci. U BiH ove najave, čini se nikoga ne brinu, dok se pitanje izmjena izbornog zakonodavstva i dalje prolongira.

Svi se sjećamo početka prošle godine i optimističnih izjava Dragana Čovica o evropskom putu BiH ali i izbornom zakonu. Upitnik smo dobili no, suštinske izmjene izbornog zakona – ne.

Godinu dana kasnije ista poruka. Izborni zakon do trećeg mjeseca, no ovaj put malo izmijenjena retorika. Zvanično se spominje i treći entitet, no ovaj put on bi obuhvatio dijelove entiteta RS.

Šta se promijenilo za godinu dana? Kada su u piitanju pregovori o izbornom zakonu – ništa. Interresorna radna grupa održala je 12 sjednica, usvojila tek tehničke preinake zakona. Tzv. hrvatsko pitanje, presuda u predmetu Sejdić i Finci, ali i izbora pravila za Mostar, ostala su bez odgovora. No, što je drugačije? Ovaj put na svojoj strani Čovic ima i hrvatske parlamentarce koji se u Evropskom paralamentu snažno zalažu za rješenje hrvatskog pitanja koji će kroz amandmane naći i u Rezoluciji o BiH, u kojoj se spominje i federalizacija zemlje.

Sagovornika za ovu priču HDZ nema u Federaciji BiH, ali ni u RS za preustroj koji bi eventualno zahvatio i ovaj entitet.

Nesumnjiva je s druge strane podška Milorada Dodika izmjenama izbornog zakona po mjeri HDZ-a, no teško je vjerovati da bi podržao preustroj zemlje nauštrb entiteta RS, bez obzira na podršku koju očekuje od Dragana Čovića za izmjenu Zakona o Ustavnom sudu i pravosuđu u cjelini.

Kada je u pitanju partnerska SDA, i dalje je u igri Fileov model tzv. virtualne izborne jedinice kao polazna osnova za dogovor o izboru članova Predsjedništva, sve ostalo su spekulacije.

Bh. vlasti očekuje implementacija čak tri presude Suda u Strazburu, ali i posljednja Ustavnog suda BiH po apelaciji Bože Ljubića koje znače izmjene izbornog zakona, time posredno i preustroja zemlje.

No, kada će se to desiti, teško je i pretpostaviti.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.