Burne reakcije i poruka Čoviću: Trećeg entiteta neće biti

Vijesti 29. jan 201718:43 > 19:53
N1

Buru reakcija izazvali su stavovi glavnih ljudi Hrvatskog narodnog sabora Bosne i Hercegovine o potrebi reorganizacije zemlje i “federalnoj jedinici sa hrvatskom većinom”.

Težina i odgovornost još je veća kad o njima u kontekstu “uređenja koje je prepreka” govori član Predsjedništva BiH i predsjednik HDZ-a rekaviši – da se više ne držimo kao taoci.

“Trećeg entiteta neće biti” – poruka je SDA.

Fadil Novalić, premijer Federacije BiH je kazao: “Ja mislim da ogromna većina građana Bosne i Hercegovine ne želi ići u tom smjeru dalje disolucije, odnosno dalje parcijalizacije BiH i to je snaga koja to prije svega neće dozvoliti. Drugo, SDA to stvarno ne podržava, mislim da je to integrativna stranka što se tiče BiH. Treće, na ovom političkom prostoru je veoma atraktivno plasirati takve ideje koje sad nose neke druge poene koje dolaze iz zone politike pa čak i politikanstva”.

Nakon što je za N1 šefica kluba poslanika SDS-a Aleksandra Pandurević kazala da ovakve Čovićeve ideje ne mogu dobiti većinsku podršku u državnom parlamentu, nešto su drugačije izjave onih koji dolaze iz vladajućeg SNSD-a u Republici Srpskoj.

“Mi iz Republike Srspske definitivno nismo zadovoljni stanjem u BiH s obzirom na činjenicu da se svakodnevno vrše napadi na Republiku, od 9. januara do najavljene jedne nove apelacije kada je u pitanju sam naziv Republika Srpska do uknjižavanja imovine koja je vlasništvo RS na nivo BiH, što dovoljno govori o tome da ovakva BiH nikome ne treba”, tvrdi Staša Košarac iz Kluba poslanika SNSD u Parlamentu BiH.

“Priča o četiri federalne jedinice i nekim ozbiljnijim unutrašnjim promjenama ustavne organizacije BiH je apsolutno neutemeljena i jedanko nerealna kao priča Milorada Dodika o otcjepljenju Republike Srpske. I jedna i druga teza vuku u destabilizaciju i političke tenzije unutar BiH”, kazala je ranije Aleksandra Pandurević, Klub poslanika SDS-a u Parlamentu BiH.

Saopštenjem se oglasila i Demokratska fronta ocjenivši politiku HDZ-a “agresivnom” konstatujući da je “Bakir Izetbegović pristao na treći entitet”.

“Pozivamo sve građane Bosne i Hercegovine, pojedince, institucije, partije, nevladine organizacije, sindikate – da se oglase, pruže otpor i pokažu neslaganje sa ovom mračnom nakanom! Ukoliko se ostvari ovaj naum – BiH neće više postojati ni na jednoj geografskoj karti!”

Stavovi HNS-a su politika prošlosti smatraju u SDP-u BiH uz poruku da nikakve etničke podjele u zemlji – nisu prihvatljive.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVOna ovom linku.