Bosić: Situacija kao kolo, Čović vrti crvenom maramicom

Vijesti 02. feb 201708:44 > 09:05
N1

Gost Novog dana bio je Mladen Bosić, zamjenik predsjedavajućeg Predstavničkog doma Parlamenta BiH i član Srpke demokratske stranke.

Bosić je za N1 govorio o ”trećem entitetu”, federalizaciji Bosne i Hercegovine, ali i o ome da li BiH treba revidirati tužbu protiv Srbije za genocid, a o tome da li je on za treći entitet je rekao: “Ovo je situacija koja traje dugo i mene podsjeća na neki način kao da političari igraju neku vrstu kola i to se dešava zadnjih 20 godina. Mijenjaju se oni koji vode kolo, a u ovom trenutku su ona dvojica sa dva kraja kola Izetbegović i Dodik, dok Čović vrti crvenom maramicom. Čak vidim Inzka da i on želi da uhvati ritam, da se ubaci nekada, a viđam i većinu ostalih političara. Na primjer i Denis Bećirović koje predlaže neke inicijative koje izazivaju destabilizaciju. Uvijek se bavimo temama koje neće imati rješenje, kao i ova o ‘trećem entitetu’. Apsolutno nisam za to i to je uvod u veliki rizik nestabilnosti za koju ne biste znali na šta će izaći na kraju, odnosno napuštanje Dejtonskog sporazuma i ulazak u nešto novo. Izuzetno je opasna igra i jasno je da Čović nema podršku u institucijama i takva inicijativa ne može proći u Parlamentu“.

Ne znam nijednog političara koji bi to podržao u RS, ali mislim da i bošnjački političari griješe što ne ulažu veći trud oko izbora hrvatskog člana Predsjedništva“, dodao je za N1 .

O tome da li je sistem reorganizacije prihvatljiv i da li je moguće da sistem ne bude diskriminirajući je kazao: “Slažem se sa hrvatskim viđenjem da oni zaista imaju problem sa percepcijom, da može neko drugi da izabere njhovog predstavnika, jer smo to imali. Kada gledate mikroplan, niko nije ravnopravan u nekom dijelu, pa tako ni Hrvati ni Bošnjaci nemaju ista prava kao Srbi i obratno, iako je po zakonima sve uredu“.

Neko ko nije Slovenac u Sloveniji ne osjeća da ima ista prava kao Slovenci i to je pitanje manjina i većina. Ovdje je naglašeno jer se radi o tri naroda, ali mislim da je sve to zajedno politička igra koja podgrijava teme koje neće biti riješene. Narod je hipnotisan kolom i raznim inicijativama, kao i 9. januarom i referendumom. Ljudi pričaju o tome šest mjeseci i to je odlučilo izbore. Psihološka je to igra koju igraju političari“, naveo je za N1.

Pitanje federalizacije BiH, kao najvruće političke teme u državi, dodatno je podgrijala rasprava na sjednici Komiteta za vanjske poslove Evropskog parlamenta koji je u protekla dva dana zasjedao u Briselu. Izvjestilac Evropskog parlamenta za Bosnu i Hercegovinu Cristian Dan Preda je kazao da EU neće postaviti izmjene Ustava kao uslov za EU.

Na pitanje zašto se onda uopšte insistira na tome ako nije uslov je odgovorio: “I ta priča o federalizaciji je jedna psihološka igra. Hrvatski predstavnici, iako se nama to ne čini, otišli su nezadovoljni poslije toga, odnosno kada je uobiličena ta rezolucija. Svi su se uhvatili za tu priču da se spominje federalizacija. U Briselu razmišljanja o federalizaciji su kao da je to nešto što je decentralizovano. Kod hrvatskih predstavnika se ta priča veže za treći entitet. To nikako ne znači da će oni to podržati. Mene, kao člana Parlamentarne skupštine, kada se vratim sa zasijedanja pitaju jesu li pričali o Dodiku, kažem im da oni uopšte ne znaju ništa o RS, ni BiH. Mi nismo tema u evropskim okvirima. BiH je recimo problem pete kategorije. Ovu situaciju oko izvještaja Dan Prede je pokušaj hrvatske politike da nametne sliku da je EU podržala reorganizaciju BiH oko trećeg entiteta. Notorna činjenica je da nema promjena ukoliko nema dogovora, i oko toga sigurno nema dogovora bar u ovom trenutku i to skreće pažnju s problema koje BiH stvarno ima“.

Bosić je za N1 govorio i o tome da li BiH treba revidirati tužbu protiv Srbije za genocid.

To je jedna od ovih tema o kojim sam pričao i koja nema nikakvog smisla jer nema šansu za uspjeh, a treba da drži tenziju unutar regije i šalje negativne signale i unutar BiH i prema Srbiji. Mislim da je to veoma loše, žrtve neće imati ništa od toga, imaće oni koji žive od politike i stvaranja konflikata. Ta apelacija neće proći jer nema novih elemenata i služi za podgrijavanje novih sukoba i slanja poruka političara narodu kako oni brinu za njih. Ovdje više nema stranih investicija, jer u nestabilnu zemlju neće niko da ulaže“, kazao je Bosić za N1.

Na pitanje kako komentariše činjenicu da institucije RS nisu dostavile niti jedan odgovor na Upitnik Evropske komisije je rekao: “Nije nikakava tajna da je Milorad Dodik jedan od igrača tog kola koji proizvodi konflikte i krizu i svaku situaciju koristi da pokaže da on može da zakoči evropski put BiH. Mislim da će biti riješena pitanja i ne vjerujem da Dodik može da ide tako daleko“.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.