Ana Mrnjavac: U svim segmentima države vlada nesigurnost

Vijesti 06. feb 201709:03 > 10:00
N1

Danas se navršava devet godina od ubistva srednjoškolca Denisa Mrnjavca koga su 05. februara 2008. godine trojica delikvenata, po povratku iz škole, bezrazložno napali u tramvaju nanijevši mu povrede od kojih je naredni dan i preminuo.

Gosti jutarnjeg programa N1 televizije na ovu tužnu godišnjicu bili su Ana Mrnjavac, Denisova mama i prijatelj Vedran Ljevarić.

Devet godina je prošlo, ali će 6. i 7. februar Denisova porodica i prijatelji zauvijek pamtiti.

Ništa moju tugu i tragediju ne može umanjiti. Još uvijek traje nevjerica, jer ne mogu pojumiti da je to istina. Mislim da bi i Denis danas bio uz nas i podržao sve što činimo. Našim aktivnostima pokušavamo probuditi javnost, odgovorne, roditelje i svu djecu. Ako se ovo moralo desiti Denisu, neka on bude posljednja žrtva“, rekla je za N1 Ana Mrnjavac, Denisova mama.

Sve je više i građana koji se na današnji dan, prisjete ne samo Denisa, nego i Amara, Vedrana, Mahira… nažalost nasilja je sve više.

Svjesni smo gdje živimo. Ništa se pretjerano nije uradilo nit se može. Sistemsko rješenje ne vidim. Uvijek sam pokušavala gledati pozitivno na ove prostore i na ovaj grad. Bilo je prilika da odem i živim vani s Denisom, ali sam uvijek smatrala da mladi trebaju ostati na ovim prostorima jer su oni naša budućnost.

Ne postoji prava poruka mladima i sasvim je razumljivo zašto sva pametna i obrazovana djeca napuštaju državu, jer ovdje ništa ne obećava“, kazala ja Ana Mrnjavac.

Na nasilje reagujemo tek kad se dogodi, kad pokaže ružno lice i kad čujemo za još jednu žrtvu. Tada se ponovo zabrinemo.

Denisov prijatelj, Vedran Ljevarić smatra da su porodice razjedinjene, te da roditelji ne vode dovoljno računa o djeci.

Nama je veoma teško jer malo šta možemo uraditi osim da budemo glasni i ponavljamo da se ne smije ponoviti ništa slično. Bojim se da su sistemi malo više nego narušeni. Svi mi moramo ukazivati na probleme i voditi računa o svojoj porodici. Cijela Denisova generacija je podnijela na svoj način i svi smo promijenili svoje živote, gledanje i preko noći odrasli“, rekao je Vedran Ljevarić.

Vedran je istakao da je cijela Denisova generacija preko noći odrasla.

Kada se s 16 godina susretnete s gubitkom prijatelja, u trenucima kada se treba veseliti...”

Ana Mrnjavac je dodala: “Život nekako počinje s 16 godina, kada postanete svjesni života i svega…

Denisov slučaj je dobio sudski epilog, no koliko je još slučajeva koji nisu.

Danas u 12 sati kao i svake godine, na tramvajskog stanici Tehničke škole prema Ilidži bit će položeno cvijeće uz poruku da Denis nije zaboravljen, kao ni Amar, Vedran, Mahir…

Na pitanje da li vjeruje u ovo društvo, Ana Mrnjavac je odgovorila:

Bojim se da nemam povjerenja u odgovorne osobe i institucije. Svi su zakazali. Tek tako pričaju o donošenju zakona, provedbenih akata, ali se manje-više kao u svim sferama današnjice svodi na priču i nekoliko okruglih stolova. Sve dok neko konkretno ne bude zadužen i ne budu uvedene kaznene mjere zašto nešto nije urađeno, ne postoji obaveza i odgovornost da neko napravi nešto.”

Ona je istakla kako da nesigurnost postoji u svim segmentima u BiH.

Kako je u svim drugim segmentima, tako ni ovaj nije izostavljen. Nesigurnost je u svemu. Od penzionera koji ne znaju hoće li dobiti penziju pa do svih ostalih. U svim segmentima države vlada nesigurnost. Ne vidim ništa da ide nabolje. Ne vidim da se išta radikalno mijenja i ne vidim da iko i čini nešto pozitivno.”

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.