Radnici bolnice Istočno Sarajevo i danas u štrajku

Vijesti 11. dec 201412:27 > 12:30
Srna

Više od 100 radnika Bolnice Istočno Sarajevo i danas, već peti dan, iskoristili su pauzu za informativni zbor na kome su ponovili zahtjeve za hitno rješavanje dugogodišnjih nagomilanih problema u ovoj zdravstvenoj ustanovi.

Predsjednik Glavnog odbora Strukovnog sindikata doktora medicine Republike Srpske Spomenka Janjić potvrdila je da su radnici juče primili platu za septembar, ali da je to samo “mali korak” u rješavanju brojnih nagomilanih problema.

Ona je rekla da ne zna na koji način se došlo do sredstava za isplatu plate, ali da su od direktora Bolnice Gorana Todorovića dobili informaciju da nije riječ o pozajmici i da neće opteretiti ugovor za narednu godinu.  

“Postojala su očekivanja da se prestane sa okupljanjima, ali mi iz iskustva znamo da čim prestane pritisak prestanu i nastojanja da se bilo šta riješi, zbog čega ćemo nastavljati sa informativnim zborovima”, poručila je Janjićeva okupljenim radnicima.  

Ona je ponovila da zaposleni u ovoj zdravstvenoj ustanovi traže da se izjednače sa ostalim zdravstvenim ustanovama koje u decembru očekuju isplatu novembarske plate, da se iznađu načini da za uplatu doprinosa za penzijsko-invalidsko osiguranje koje kasni već četiri godine i da se poboljšaju uslovi rada u Bolnici.  

“Problem doprinosa je problem koji je na nivou Republike Srpske veoma izražen i težak. Radnicima naše bolnice se ne uplaćuju već četiri godine, tako da je riječ o ogromnim sredstvima”, navela je Janjićeva.

Ona je napomenula da je organizator okupljanja Unija sindikata radnika zaposlenih u zdravstvu, ali da ovim okupljanjima prisustvuju svi zaposleni, jer imaju iste probleme i interese.

Janjićeva je kritikovala jučerašnji istup predsjednika Sindikata zdravstva i socijalne zaštite Republike Srpske Milenka Granulića i njegovog, kako je rekla, neopravdanog prisvajanja nepostojećih zasluga koje je postigla Unija.  

Okupljenim radnicima pročitano je i pismo podrške Opštinske boračke organizacije “Ilidžanski borac” koji su poručili da je nedopustiva situacija u jednoj od najvažnijih ustanova u ovom dijelu RS.

“Neshvatljiv je i neprihvatljiv odnos nadležnih prema ovoj ustanovi, iako je prema njoj upućeno više od 100.000 stanovnika Sarajevsko-romanijske regije. U ovoj zdravstvenoj ustanovi liječi se nekoliko desetina hiljada porodica poginulih boraca, ratnih vojnih invalida i demobilisanih boraca odbrambeno-otadžbinskog rata”, navodi se, između ostalog, u pismu podrške.  

Informativni sastanci najavljeni su svakog dana u 10.00 sati, do ispunjenja zahtjeva radnika.