Direktor IDDEEA-e podnio ostavku

Vijesti 14. feb 201720:02 > 20:06
N1 / Ilustracija

Direktor Agencije za identifikaciona dokumenta, evidenciju i razmjenu podataka Bosne i Hercegovine (IDDEEA), Edim Nesimi, podnio je ostavku na tu funkciju. Nesimi je za BHRT rekao da je jedini razlog njegove ostavke – zdravstvene prirode.

Ministar civilnih poslova Bosne i Hercegovine Adil Osmanović objasnio je da je Nesimi u ostavci naveo da je podnosi zbog zdravstvenih razloga izazvanih stresom.

“Znam da je Nesimi već neko vrijeme na bolovanju zbog problema sa srcem, te da ide na medicinske pretrage”, rekao je Osmanović, javlja BHRT.

U medijima su se pojavile spekulacije da je stvarni razlog za Nesimijevu ostavku problem sa pasošima, jer ugovor o isporuci pasoških knjižica sa kompanijom “Milbauer” ističe 21. marta, a novi isporučilac nije izabran.

Osmanović tvrdi da proces izdavanja pasoša ne bi trebalo da bude ugrožen, te da, prema Zakonu o IDDEEA-i, u slučaju da je direktor spriječen da obavlja svoj posao njegove dužnosti preuzima zamjenik direktora.

“To je u ovom trenutku Radivoje Trbić. Druga mogućnost je da Vijeće ministara Bosne i Hercegovine imenuje vršioca dužnosti direktora do izbora novog”, dodao je Osmanović.

S obzirom na to da procedura izbora ne bi mogla biti okončana do isteka postojećeg ugovora, kao jedino rješenje nameće se njegovo moguće produženje, ali pregovori sa “Milbauerom” još nisu počeli.

Nesimi je imenovan na dužnost direktora IDDEEA-e 27. oktobra 2015. godine.

Funkciju je preuzeo od Siniše Macana, protiv kojeg je pokrenuta istraga Tužilaštva Bosne i Hercegovine zbog sklapanja štetnog ugovora sa “Milbauerom” o isporuci ličnih karata i vozačkih dozvola.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.