Odbrana Novaka Đukića traži ponavljanje postupka

Vijesti 17. feb 201714:34 > 14:39
N1

Odbrana Novaka Đukića, bivšeg komandanta Taktičke grupe "Ozren" Vojske Republike Srpske podnijeće zahtjev za ponavljanje krivičnog postupka pred Sudom BiH.

Učinit će to na osnovu novih dokaza do kojih se došlo izvođenjem niza ekspertiza od strane međunarodnih eksperata iz zemalja regiona, te Izraela, Francuske i Češke, kao i drugih dokaza koji su pribavljeni u međuvremenu, potvrdio je za N1 njegov sin Davor Đukić.

Kako je rekao, nove dokaze u ovom slučaju predstaviće u ponedjeljak u Banjaluci, zajedno sa timom odbrane Novaka Đukića.

Podsjetimo, Novak Đukić je u BiH osuđen na 20-ogodišnju kaznu za ratni zločin na Tuzlanskoj kapiji, masakr u kojem je ubijena 71 osoba, uglavnom mladi. Novaka Đukića je Sud BiH proglasio krivim da je kao komandant Taktičke grupe

“Ozren” VRS-a 25. maja 1995. naredio granatiranje Tuzle. Masakr na Kapiji, jedan je od najtežih zločina počinjenih nad civilima Tuzle. Đukić je pušten iz zatvora u februaru 2014. nakon što je Ustavni sud BiH – zbog pogrešne primjene zakona – ukinuo presudu kojom je bio osuđen na 25 godina.

Sud BiH je potom smanjio kaznu Đukiću na 20 godina zatvora u junu 2014., a njegov branilac je nekoliko dana kasnije obavijestio Sud da je osuđeni na liječenju u Srbiji. U oktobru 2014. godine za njim je raspisana potjernica jer se nije odazvao na izvršenje kazne.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.