Slučaj Novak Đukić: Roditelji poginule djece ogorčeni

Vijesti 20. feb 201719:08 > 19:19
N1

Preživjeli sa tuzlanske kapije i roditelji poginule mladosti ponovo su ogorčeni što se rove stare rane. Pomirili su se s tim da pravde za njih nema i da su ih razočarale sve relevantne institucije.

U isto vrijeme dok je odbrana Novaka Đukića pričala o njegovoj nevinosti u slučaju Tuzlanska kapija, Zineta Hidanović proučila je fatihu na tom mjestu. Njen sin Alem imao je 19 godina kada je poginuo.

On se šeta, naša djeca trunu. Mi roditelji cvilimio kako smo cvilili uvijek. Od tog cviljenja nema ništa. Sama sebi kažem: glavu gore i produži dalje. Nepravda od našeg suda pa dalje“, kazala je Zineta Hidanović.

Đukić je dva puta osuđen na osnovu materijalnih dokaza. Međutim ni jedna presuda ni jedan sud nije ispunio jedinu želju roditelja i preživjelih, da ga vide iza zatvorskih rešetaka.

Normalno da svako kaže: Nisam kriv. Koliko god da oni to negiraju, mi stojimo iza toga kako je bilo. Na kraju krajeva, neka zapamte da se Novak Đukić u sdunici na kraju suđenja okrenuo i nama svima izvinio se za zločin na Kapiji“, rekao je Edin Hurić, Udruženje „ 25 Maj“ Tuzla.

Sinan Alić iz Fondacije “Istina, pravda, pomirenje” u Tuzli ističe: “Adresa gdje se riješava problem Novaka Đukića je u Sarajevu. Nije ni u Banjaluci ni u Beogradu. Dakle, prošlo je od tada dvije godine. Nisu podnijeli za obnovu. I da sada sud prihvati obnovu, nema obnove bez osumnjičenog, optuženog, osuđenog.”

Roditelji su razočarani i osjećaju se izdano.

Ne nadam se ničemu. Čak štaviše toliko sam ubijeđena, koliko su oni sve to svi izokrenuli da ćemo na kraju mi biti krivi“, govori Zineta Hidanović.

Novak Đukić osuđen je na 20 godina zatvora zbog ratnog zločina na Tuzlanskoj kapiji kada je 25. Maja 1995 godine ubila 71 osobu, a veliki broj njih ranila. Đukić se tereti da je kao komadant Taktičke grupe „ Ozren“ Vosjke Republikse Srpkse, naredio granatiranje Tuzle.

Tuzlanska kapija smatra se najvećim masakrom nad civilni stanovništvom u Tuzli.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.