Trbić: Bivši direktor IDDEEA-e vraćen na poziciju savjetnika

Vijesti 22. feb 201716:03 > 16:07
N1

Bivši direktor Agencije za identifikacijske dokumente, evidenciju i razmjenu podataka BiH Edim Nesimi vraćen je u IDDEEA-u na poziciju savjetnika za evropsku regulativu, potvrdio je za N1 Radivoje Trbić, zamjenik direktora IDDEEA-e koji trenutno obavlja funkciju direktora.

Direktor IDDEEA BiH Edim Nesimi podnio je ostavku zbog zdravstvenih problema. Međutim, nekoliko dana kasnije vraćen je u Agenciju na poziciju savjetnika. Kako je za N1 objasnio Trbić, Nesimi je “vraćen iz više razloga”.

“Ja sam u skladu sa Zakonom o Agenciji za identifikaciona dokumenta, evidenciju i razmejnu podataka BiH (IDDEEA) preuzimajući dužnosti direktora po sili zakona razriješio dva prethodna savjetnika koji su bili zaposleni u Kabinetu direktora i pozvao bivšeg direktora da se vrati na posao, na poziciju savjetnika za evropsku regulativu, i to iz više razloga. Prvo, bilo je neophodno da se odmah napravi zapisnik o prenosu nadležnosti.Drugo, trebalo je nastaviti kontinuitet poslovanja u IDDEEA-i, posebno imajući u vidu aktivnosti oko nabavke pasoških knjižica koje su posljednjih 15 dana maksimalno intenzivirane i u koje je on bio u potpunosti involviran i treće, pored toga, bivši direktor je 15 mjeseci obavljao ovu funkciju i ukoliko dođe do ročišta na sudu BiH po tužbama kompanije „Gemalto“ i IDDEEA-e planiram ga imenovati kao pravnog zastupnika jer je on sa svojim timom pripremao oba tendera”, kazao je Trbić.

On je napomenuo da je na prvom tenderu za nabavku pasoških knjižica, koji je raspisan 20.maja 2016. godine, kompanija „Gemalto“ Sudu BiH podnijela tužbu protiv IDDEEA-e, a na drugom tenderu, koji je raspisan 8.novembra 2016. godine, IDDEEA je Sudu BiH podnijela tužbu protiv Ureda za razmatranje žalbi BiH koji je svojim rješenjem uvažio žalbu kompanije „Gemalto“.

Trbić je na kraju dodao da se u vezi ponovnog angažovanja Nesimija radi o savjetničkoj poziciji, odnosno o radnom mjestu na ograničeno vrijeme do imenovanja novog direktora.

“Smatram da mi je Nesimi u periodu u kojem obavljam dužnosti direktora neophodan iz gore navedenih razloga”, zaključio je Trbić.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.