Izetbegović: Niko ništa nije krio, znalo se sve

Vijesti 10. mar 201714:59 > 15:02
N1/ Arhiv

Prije zasijedanja Glavnog odbora SDA, novinarima se obratio Bakir Izetbegović koji je izjavio da neće podnijeti ostavku na funkciju člana Predsjedništva BiH.

“Naravno, ostavku neću podnijeti jer činim upravo ono zbog čega me moj narod izabrao. Što se tiče papira registrara, znao sam kao i moj ekspertni tim, naravno. Ali taj papir nije bio utemeljen na Statutu i pravilima po kojima radi sud, niti po praksi suda”, kazao je u uvodu.

“Softić je zastupao dva puta BiH. Po reviziji koju je pokušala da pokrene Srbija, ako je Srbija mogla da pokrene reviziju, što to ne bi mogla i BiH. Sud je dva puta pokušao da pokrene reviziju. Prvi put putem registrara koji se nije pozvao ni na Statut, ni na pravila ni na praksu”, riječi su člana Predsjedništva BiH iz reda bošnjačkog naroda.

“Kad to nije prošlo, onda su upitali nas trojicu, znajući da Ivanić ide u Beograd da koordinira sa Beogradom, jer su znali kakav će odgovor dobiti. Ranije su se obraćali članovi Predsjedništva BiH sudu, Srbi, ali sud to nije uzimao u obzir. Ovaj put su odlučili ne samo da uzmu u obzir, nego i da iniciraju pismo Ivanića”, izjavio je prvi čovjek SDA.

Istraga protiv Softića

“Mislim da su to sve neozbiljne stvari, ne vrijede komentara. Softić je napravio ozbiljan posao oko aplikacije. Niko ništa nije krio, znalo se sve. Cijenili smo da vrijedi ići dalje, i da treba sve uraditi za pravdu, i ne treba ispustiti šansu. Neki registrar koji se ne poziva na statut i pravila suda, sam po sebi nešto odgovorio”, kazao je Izetbegović dodavši:

“Išli smo dalje, smatrajući da ćemo dobrom aplikacijom ubijediti sudije. Oni se nisu pozivali na dokumente”.

Tražio podršku za reviziju – ali nije bio iskren do kraja?

“Nije to samo moja odluka. Ja sam dao podršku i ne kajem se, ponovo bih isto uradio. Naši pravnici traže pravdu za ovaj narod. Ono što je presuđeno 2007. godine uopće ne korespondira sa ulogom Srbije u pokolju, etničkom čišćenju i genocidu. Ono što su jevreji uradili za istinu, da se strane ne izjadnače – mi ćemo to nastaviti da radimo”, jasno je kazao Izetbegović.

Kaže da u Vijećnici nije iznio sve detalje, samo glavne generalne crte. “Nisam pokrenuo ovu stvar, mada bih je pokrenuo da mogu. To je uradio ovlašteni agent, i mi smo dali podršku tome. Aplikaciju može predati premijer, ambasador, predsjednik. Nama treba pravni agent pred sudom i on može zastupati BiH”.

Kaže da će koalicija opstati. “Sve će opstati što je u interesu partija, i dok ste jaki – niko vas neće odbaciti. Koalicija će opstati, ne vidim alternative ovoj koaliciji do novembra 2018. godine”.

Smatra da sada treba ući u meritum i pročiti pomno aplikaciju. Aplikacija je dostupna javnosti.

“Oslonit ćemo se na eksperte iz međunarodnog prava, i moramo se boriti za ovo dok smo živi i dok postoji ova zemlja”.

Za kraj je kazao: “Ne smijemo pristati da se na ovakav način ispiše neistina o onome što se dogodilo u ovoj zemlji”.

Podsjetimo, Međunarodni sud pravde u Haagu odbio je zahtjev BiH za reviziju tužbe protiv Srbije.

“Sud je propisno razmotrio mišljenja članova Predsjedništva, koja su iznijeli u svojim pismima. Sud smatra da sadržaj ovih pisama pokazuje kako nikakvu odluku nisu donijela nadležna tijela, u ime Bosne i Hercegovine kao države, glede zahtjeva za reviziju Presude od 26. februara 2007. godine u slučaju primjene Konvencije o sprječavanju i kažnjavanju zločina genocida (BiH vs. Srbija). Stoga, ne može se ništa poduzeti glede dokumenta pod nazivom „Aplikacija za reviziju Presude od 26. februara 2007. godine u slučaju primjene Konvencije o sprječavanju i kažnjavanju zločina genocida (BiH vs. Srbija)”, navedeno je iz Suda u pismima članovima Predsjedništva BiH.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.