Softić: Apsurdno da je RS oslobođena pravnih posljedica

Vijesti 12. mar 201713:40 > 13:57
N1

Bivši agent BiH pred Međunarodnim sudom pravde u Haagu Sakib Softić je u ekskluzivnom razgovoru za N1 govorio o zahtjevu za reviziju presude po tužbi BiH protiv Srbije za genocid, kao i njegovom odbijanju.

Sud se nije bavio pitanjem punomoći, jednostavnije im je bilo ubiti predmet u startu. Javnost je zbunio dokument koji je predsjednik Suda objavio na web stranici suda. U tom objašnjenju za javnost, predsjednik suda je naveo hronologiju dešavanja u ovom predmetu. Na kraju je navedeno kakva je odluka Suda, a to je da neće otpočeti sa radom u ovom predmetu jer ne postoji saglasnost sva tri člana Predsjedništva. To je pružilo priliku neznalicama i ljudima sumnjivih namjera da se umjesto pitanja saglasnosti Predsjedništva BiH postavi pitanje da li je neki Registrar dao privatno mišljenje u odgovoru na neko pismo“, kazao je Softić o odbijanju zahtjeva za reviziju presude po tužbi BiH protiv Srbije. 

Softić smatra da mu ni Registrar, pa ni Sud nisu mogli oduzeti punomoć.

Registrar Suda, pa ni sam Sud mi nisu mogli osporiti punomoć. Punomoć mi je mogao oduzeti vlastodavac, u ovom slučaju Predsjedništvo BiH što u krajnjem slučaju nije izraženo. Izražena su neslaganja“, dodao je.

Kazao je da je tim koji je radio na predmetu u svakom trenutku bio svjestan posljedica.

U svakom trenutku smo bili svjesni posljedica ovog predmeta. Ovo se nije moglo predvidjeti kao realna mogućnost, nego kao neka mora. Postojala je realna opasnost da hrvatski član izdvoji mišljenje i priključi ga srpskom članu Predsjedništva BiH. Nadali smo se da će Čović zauzeti drugi kurs“.

Softić je kazao da je razgovarao i sa Mladenom Ivanićem.

Imao sam ugodan razgovor sa gospodinom Ivanićem, konstatovali smo da imamo različito mišljenje. Mene obavezuju odluke Predsjedništva kao kolektivnog tijela donesene u skladu sa Poslovnikom o radu Predsjedništva BiH“. 

Softić smatra da je apsurd što je Republika Srpska oslobođena pravnih posljedica počinjenja genocida.

Apsurdno je da je Republika Srpska oslobođena pravnih posljedica počinjenja genocida iz razloga što je dio BiH, a ne dio Srbije ili samostalni entitet. Da se radi o samostalnom subjektu, posljedice sa kojim bi se suočila bi bile strašne i poljuljale bi opstanak entiteta“.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.