Kakva je sudbina nargila barova u Zakonu o zabrani pušenja?

Vijesti 17. mar 201717:57 > 18:02
N1

Veliki interes javnosti izazvala je kampanja koju su pokrenuli građani Federacije BiH za zaštitu ljudskih prava pušača povodom nedavno usvojenog nacrta zakona o apsolutnoj zabrani pušenja u svim zatvorenim javnim prostorima u FBiH.

Formirana je inicijativa pod nazivom “Ma kuš na me”, a jedan od pristalica, i predstavnik Udruženja nargila barova – Ahmed Puškić, bio je gost u Danu uživo. Gošća N1 bila je i Jasna Duraković, zastupnica SBB-a u Parlamentu FBiH, koja podržava zakon o zabrani duhana i duhanskih proizvoda na svim javnim mjestima, javnim skupovima i radnim mjestima.

Hoće li ovaj zakon, ako prođe donijeti više štete ili koristi bilo je glavno pitanje debate između Puškića i Duraković u studiju N1.

“Ja zagovaram da zakon prođe i donijet će više koristi nego štete. Mi imamo međunarodnu obavezu prema okvirnoj konvenciji kontrole duhana od Svjetske zdravstvene organizacije, preuzeli smo to i sada treba uskladiti zakonske okvire sa Konvencijom”, kazala je Duraković.

Ona kaže da postoji jasno ukazana nužnost obaveze prema Evropskoj direktivi iz 2014. godine, koja traži da se pravni propisi usklade u ovoj oblasti.

Pasivni pušači najugroženiji

“Htjeli mi to ili ne – propisi će morati proći, i zakon će se morati implementirati. Najbitnije, svjesni smo posljedica i štetnosti po zdravlje svakog čovjeka, a pasivni pušači su najugroženiji”, istakla je Duraković.

Puškić je, kako smo rekli, došao ispred Udruženja nargila barova, njih 70 sa prostora FBiH.

“Zakon treba, ali mislim da je rigorozan. Hrvatska se devet godina bori sa ovim zakonom. Svi imaju problema. Mi tražimo da nargila barovi budu odvojeni od zakona, jer je to nama primaran posao. Zakon treba da se reguliše, samo da se za nas nađe mjesto u njemu”, kazao je Puškić.

Šta je sa pravima pušača?

“Moramo biti tolerantni prema svima. Svi imaju svoju argumentaciju. U kontekstu opravdanosti da je to nečije ljudsko pravo – to je zamjena teza. Onda su i moja prava ugrožena, prava mog djeteta su ugrožena. To nije validna argumentacija, a znamo štetnosti od konzumacije – pogotovo a pasivnim pušačima”, ocijenila je Duraković.

Tvrdi i to da je porastao postotak malignih oboljenja kod maloljetnika i djece, pogotovo postotak broja plućnih oboljenja izazvanih pasivnim pušenjem.

Šta je sa ekonomijom, trgovinom, gubicima, zdravlju i posljedicama?

“Mi ne možemo natjerati nikoga da uđe u naše objekte. Ko ne puši – ni neće. Hrvatska je dopustila odvojene prostorije, pa sada opet imaju rasprave oko toga. Pola zemalja u Evropi ima taj dio o zatvorenim prostorijama na snazi. Objekti sami odlučuju hoće li biti pušački ili ne. Treba čuti i drugu stranu, ali ovaj zakon je rigorozan i goreg nema”.

Kazne

“Zakon jeste rigidan, a imate postojeća rješenja, još iz 1997. godine – koji se ne poštuje nikako. Odvojene prostorije – pa se ni to ne poštuje. Gosti trpe, a nema sankcija. To je odgovornost inspekcija. U osnovi, moramo biti rigidni zbog toga što se blagi zakoni ne poštuju. Moramo donijeti rigidne zakone”, ocijenila je Duraković.

Novčane kazne su visoke, a bile su i brojne debate na ovu temu, kazala je između ostalog Duraković. “Kada zaživi, da li će inspekcije raditi svoj posao? Provedbu će vršiti inspekcije, a nadležna ministarstva monitoring. Za sve zakone postoji mjera od dvije-tri godine, gdje ne možete početi sa stiktnim kažnjavanjem, nego sa opomenama”, izjavila je Duraković.

Nakon tog testnog perioda – uslijedit će provjera koliko je zakon ušao u svijest ugostitelja, za bolji život građana.

Puškić je dodao ako se zakon provede – nargila barovi će biti suočeni sa zatvaranjem.

“Nama je nargila primarni posao. Mi se moramo zakonski regulisati. Pušači nargile nisu nužno pušači cigareta, mi smo za to da se uvedu licence – ali da nas ne zatvaraju”, kazao je, dodavši da je Udruženje napravljeno upravo iz tih razloga.

Duraković je pojasnila da se regulisanje rada nargila barova može uraditi amandmanski, ako će se to posmatrati kao ogranak turizma. Može se riješiti i dodatnim članom u zakonu, kako nargila barovi nje bi bili na gubitku.

“Kompromisno rješenje se mora naći”, istaknula je na koncu gostovanja na N1.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.