Zbog čega su Bosanci, Hercegovci i BiH upisani u Guinnessa?

Vijesti 21. mar 201710:03 > 10:37
N1

Guinessova knjiga rekorda je najveća, zvanična baza nevjerovatnih postignuća pojedinaca, organizovanih ili neorganizovanih grupa na svijetu.

U Visokom će se za vikend obarati svjetski rekordi, naime u ovom gradu će se održati “Drugi Bosna Open 2017. i Dan Ginisovih i Svjetskih rekorda”.

BiH će se 25. i 26. marta pokušati upisati u najveću bazu rekorda na svijetu, i to četiri puta za isti dan, a o tome više saznajte u prilogu Mije Bojičić u Dnevniku u 19 na N1, ali i na portalu N1info.com.

Do tada, donosimo vam pregled svih događaja u BiH, koji su ovu zemlju, ali i njene građane, Bosance i Hercegovine upisali u najveću bazu rekorda na svijetu, koja je oformljena je 1955. godine, a od tada – do danas, mijenjala je format – no suština je ostala ista.

Skušiti sva postignuća i unijeti malo takmičarskog duha u pojedince ili grupe, kako bi ponijeli laskavu titulu – najboljih/najvećih/najsupješnijih na svijetu.

Bosna i Hercegovina kao država drži rekord po broju nacija koje su u okviru njenih granica sudjelovale u mirovnim misijama. Prema podacima UN-ove misije u BiH, ukupno 44 različite trupe/nacije su dejstvovale u BiH do kraja mandata 31. decembra 2002. godine, što je rezultat ratnih dejstava okončanih 1995. godine. 

Svi ostali rekordi koji su u vlasništvu pojedinaca i organizacija – imaju nešto vedriji karakter. 

Bosanac Edin Kajević drži zaista zanimljiv rekord koji možda možemo svrstati u neku rubriku “smiješna strana sporta”.

Naime, Teakwon-do ekspert iz Visokog, gradića u blizini Sarajeva razbio je 40 kokosovih oraha u samo 60 sekundi, što je do sada najviši svjetski rekord u ovoj disciplini.

Sličan rekord drži i Muhamed Kahrimanović, koji je u Pekingu 2011. godine oborio rekord u broju konzervi zgnječenih golom rukom. On je u jednoj minuti polomio 74 konzerve, dok mu se njih šest nije priznalo u rezultat. Ovaj rekord u međuvremenu oborio je jedan Pakistanac, koji je razbio 77 limenki laktom, a upravo će Kajević pokušati potući taj rekord – sa znječenih minimalnih 78 konzervi u jednoj minuti. 

BiH drži rekord u najdužoj jedinstvenoj liniji biciklista, ukupno njih 984, a događaj je organizovao Biciklistički savez BiH tokom Sarajevo Grand Prixa, 14. juna 2015. godine.

U Sarajevu je 17. aprila 2015. godine oboren i rekord u pravljenju Begove čorbe. Sarajevski kuhari su uspjeli napraviti 4.126 litara ovog tradicionalnog jela. Pri tom je za ovaj podvig korišteno 1.000 kg mesa, 200 kg mrkve, 20 kg peršuna, 15 kg bamije i 100 litara ulja te blizu 20 kilograma začina.

Asmir Begović, reprezentativni golman BiH vlasnik je pogotka postignutog sa najveće udaljenosti do sada u fudbalu. Naime, dok je još branio boje Stoke Cityja izbacio je loptu iz svog šesnaesterca, a tim potezom savladao je golmana Southamptona.

Gol je postigao sa 91.9 metara, što je pogodak sa najduže udaljenosti u fudbalu. To se desilo u sezoni 2013/2014.

Ono što je također poznato jeste da BiH je u Guinnessovu knjigu rekorda upisana kao zemlja u kojoj je napravljena najveća džezva za kafu, koju je predstavila kompanija Vispak dd iz Visokog u junu 2004. godine. Visoka 1.24 metra, baze 95 centimetara i zapremine 615 litara – do dana današnjeg je najveća posuda za kafu ikada napravljena.

Radio Kameleon iz Tuzle bio je organizator i najvećeg valceara ikada otplesanog u svijetu. Dana 7. maja 2010. godine na Trgu slobode u Tuzli 1.510 parova plesalo uz poznate zvuke, što je rekord do dan danas.

Za kraj, BiH ima i jedan ribarski Guinnesov rekord. Naime, najteži i najveći brudet od 3.804 kilograma napravljen je u Turističkoj zajednici Općine Prnjavor, 19. augusta 2014. godine.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.