Savjet stručnjaka: Kako zaštiti automobil od krađe

N1

U Federaciji Bosne i Hercegovine prošle godine zabilježeno je gotovo devet stotina krađa automobila. Građani se na razne načine pokušavaju zaštiti, u vozila ugrađuju različine zaštitne sisteme, ali i dalje strahuju da će ih na parkingu dočekati neugodna scena.

Učesnici Građanskog marša za Alep krenuli su iz Berlina, kroz Evropu su prešli više od 1.000 kilometara, i kad su stigli u Sarajevo, obijeno im je vozilo. Iz njega je ukradeno šest laptopa, 250 eura, dva pasoša, dvije vozačke dozvole, jedna lična karta, te još nekoliko stvari potrebnih za nastavak puta. Cijeli slučaj su prijavili policiji.

“Proveli smo cijeli dan sa policijom, pokušavajući saznati šta se tačno desilo i kako naše stvari možemo vratiti natrag. Najviše mi je žao zbog toga što se to desilo u trenutku kada smo radili veliku humanitarnu akciju za žrtve rata u Siriji. Žao mi je što je tako ispalo. Voljela bih da onaj ko je to uradio sada može vidjeti kakvu je štetu napravio”, kazala je Anna Alboth, organizatorica marša.

Haris Muminović godinama se bavi razvojem i ugradnjom sigurnosnih sistema za automobile. Kazao nam je kako se vozila najčešće obijaju rezanjem vrata i brave, ali i kako u posljednje vrijeme kradljivci imaju sve modernije tehnologije kojima probijaju elektronsku zaštitu automobila. Građanima savjetuje:

“Da ugrade adekvatnu zaštitu i da savjet traže od osobe koja je specijalizovana za to. Da je osoba stručna i zna šta radi. Lopov danas ne bira ni vrijeme ni mjesto. Svaka okolnost za njega je dobra, samo da nije velika frekvencija ljudi i da on nesmetano može raditi. Bilo da je dan ili noć, mada najčešće kradu noću”.

Federalna uprava policije je u prošloj godini registrovala 897 krivičnih djela otuđenja motornih vozila, što je za 18,2 posto manje u odnosu na 2015. godinu. Najviše automobila ukradeno je u Kantona Sarajevo, i to čak 61,7 posto od ukupnog broja krađa u cijelog Federaciji BiH. Građane Sarajeva pitali smo da li su njihova vozila sigurna?

ANKETA:
– Ne može biti, kako će biti? Nemoguće. Sad žurim, evo, da vidim je li tu.
– Evo ovdje pogledajte. To je od krađe. Pokušaja krađe. (Jeste li ikad dobili odgovor policije?) NIšta, napravi policija zapisnik i to je to. Nikakvih povratnih informacija.
– Ja imam staro vozilo, tako da sam 100 posto siguran.

Da biste mogućnost krađe automobila sveli na minimum, stručnjaci savjetuju posjedovanje i elektronske i mehaničke zaštite. Ipak, naglašavaju kako za bezbjednost automobila ne bi trebali biti odgovorni oni, već nadležne institucije. 

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.