Bevanda otkrio za N1 za koje projekte je BiH dobila novac

Vijesti 16. dec 201416:45 > 16:57
Anadolija

Reporter N1 Boris Brezo boravi na Samitu u Beogradu, gdje je razgovarao sa Vjekoslavom Bevandom, još uvijek aktuelnim predsjedavajućim Vijeća ministara BiH te saznao koje projekte je Bosna i Hercegovina kandidovala za kineski novac.

Bevanda je u razgovoru za N1 potvrdio da je Vlada Kine odobrila grant u vrijednosti od osam miliona dolara za pripremu projekata koji će se realizovati u Bosni i Hercegovini te otkrio o kojim projektima je riječ.

Iznio sam listu projekata koja je koordinirana na nivou države. Mi imamo na raspolaganju kreditnu liniju od 10 milijardi eura od prošle godine. Nažalost do sada je jako malo toga bilo iskorišteno jer nisu bili gotovi projekti“, kazao je Bevanda.

Istakao je da projekti za koje je odobren novac su prije svega energetski projekti – hidroelektrane na Drini, Termoblok 7 u Tuzli,a napomenuo je da već postoji zainteresiranost kineskih kompanija u smislu dokapitalizacije u domenu prehrambene industrije.

To su prije svega regionalni projekti – obnova željezničke infrasturkture, željeznička pruga Beograd – Sarajevo, zatim pruga do Ploča, autocesta Banja Luka – Split, Jadransko-jonska cesta i Koridor 5C“, rekao je Bevanda.

Pogledajte mini-intervju.