Beograd: Saradnja država prioritet za zajedničku budućnost

Vijesti 16. dec 201419:30 > 19:37
N1

Veliki političko-privredni događaj koji se odvija u glavnom gradu Srbije, prati reporter N1 televizije Boris Brezo. Poručeno je da je saradnja država regiona prioritet za zajedničku budućnost.

Suština današnjih razgovora je novac i to gdje će Kina ulagati svoja sredstva. Bosna i Hercegovina je dobila grant u visini od osam miliona dolara za podršku projektima. Među projektima su infrastrukturni projekti, Jadransko-jonska cesta i energetika. Neki objekti veće se grade u našoj državi.

Samit u Beogradu je treći samit Kine i zemalja centralne i istočne Evrope. Jedan od današnjih zaključaka jeste da zemlje regiona moraju sarađivati kako bi i ekonomski napredovale. Interesantno je da premijer Hrvatske, Zoran Milanović, nije došao na samit zbog slučaja Vojislava Šešelja. Umjesto njega pojavila se Vesna Pusić.

Osim ekonomskih i političkih tema u glavnom gradu Srbije zabilježene su i velike mjere obezbjeđenja oko objekta gdje se nalaze visoki dužnosnici, ali i oko ostalih zgrada i hotela gdje su smješteni učesnici ovog događaja.