Sirijci u BiH: Više nije bitno kako, samo da se rat završi

Vijesti 07. apr 201718:38 > 19:39
N1

Sirijci u BiH zabrinuto prate dešavanja u domovini. Podijeljene su reakcije na američki napad. Dok jedni smatraju da je to dobro, jer bi moglo označiti početak kraja rata, drugi kažu da nade za kraj rata više nema.

“Pričamo o četiri miliona izbjeglica u Siriji, to je jednostavno bolno. Ko zna kakva budućnost čeka Siriju, mi znamo rat ovdje je trajao 3-4 godine, ali tamo niko ne vidi kraj”, kazao je Amjad Al-Reza.

Amjad je Sirijac koji je u BiH izbjegao 2012. godine. S porodicom je u Sarajevu izgradio dom, ali srcem je još u Damasku, gdje žive njegova majka i dva brata. Napade američke vojske, kaže, dočekali su s radošću, jer se nadaju kraju rata.

“Niko ne voli da ti neko napada zemlju, ali ako će to zaustaviti rat, onda hajde. Ali nama je sad najgore, poginuli, toliko ranjenih, srušena domovina. Treba zaustaviti taj rat na bilo koji način. Više ne biramo način, samo da se zaustavi rat”, dodao je Amjad.

Rat u Siriji uzrokovao je pravu humanitarnu katastrofu. Humanitarna pomoć u više navrata upućena je iz BiH, a članovi iz posljednjeg konvoja svjedočili su strahotama nakon nedavnog napada hemijskim oružjem.

“Imali smo priliku posjetiti i ranjenike koji su izmješteni, a koji su bili pogođeni prilikom bombardovanja hemijskim naoružajem. Nije nam dopušteno da uđemo u Siriju, upravo zbog teške sigurnosne situacije i napustili smo granicu neposredno prije američkih napada. Situacija je zaista teška”, otkrila je Lejla Pačariz, Fondacija “Muharem Berbić”.

Sirijci koji su utočište našli u BiH kažu kako izbjeglice iz ove zemlje više nemaju gdje otići. A Sirija je zemlja koja je u prošlosti i sama udomljavala izbjeglice.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.