Slučaj kojim je pravosuđe BiH "nadmašilo samo sebe"

Vijesti 14. apr 201717:13 > 17:40
N1

Uhapšen; Pokušao pobjeći; Predat Tužilaštvu; Pritvoren; Pušten na slobodu; Ponovo određen pritvor; U bjekstvu; Uhapšen u Hrvatskoj; Izručen BiH; Produžen pritvor; Pušten na slobodu; Uhapšen.

Ovo je naime kratka hronologija slučaja kojim je bh. pravosuđe ”nadmašilo samo sebe”.

Slučaj Alija Delimustafić – probudio je bh. javnost 11. novembra 2016. godine, a od tad do danas – nekoliko obrata koji su dostojni pristojnog scenarija u loše režiranom trileru.

U ranim jutarnjim satima 11.11. 2016. godine, u zajedničkoj akciji Federalne uprave policije i MUP-a Republike Srpske uhapšeno je nekoliko osoba, među kojima je i Alija Delimustafić.

Krenimo redom

Nezvanično, Delimustafić je uhapšen prilikom pokušaja bjekstva, a za N1 Azra Bavčić, glasnogovornica Tužilaštva KS  tadaje izjavila:

“Nakon višemjesečne istrage, Tužilaštvo KS u saradnji s FUP-om od jutarnjih sati realizira se akcija kodnog naziva Pravda, u toku je lišenje slobode više osoba. Terete se za organizirani kriminal u vezi s krivičnim djelima zloupotreba položaja, povreda zakona od strane sudije, pranje novca i prevara. U toku su pretresi na 60 lokacija na području entiteta FBiH, RS-a kao i Republike Hrvatske. Tužilaštvo je istragu radilo u saradnji s USKOK-om i OSA-om”.

Nakon te akcije, policija je pretresala zgradu Općine Stari grad i niz objekata u Sarajevu, a cijela akcija vodila se pod imenom “Pravda”.

Sam Delimustafić je uhapšen u naselju Vojkovići u Istočnom Sarajevu dok je s torbom u rukama pješke pokušavao pobjeći. Nije poznato da li je prilikom hapšenja pružao otpor.

N1

On je oko 14 sati napustio stan u ulici Dabrobosanska 19 u Istočnom Sarajevu u pratnji pripadnika policije. Bivši ministar unutrašnjih poslova RBiH, imao je kupljenu avionsku kartu za Tajland, gdje je trebao otputovati, ali je međutim uhapšen.

Dan poslije hapšenja, 12. novembra 2016. godine, Alija Delimustafić i ostali su predati u nadležnost Tužilaštva KS, a 14. novembra mu je određen jednomjesečni pritvor.

Tamo je boravio do 10. decembra 2016. godine, kada je pušten, zajedno sa svim koji su uhapšeni u akciji kodnog imena “Pravda”.

Oni su u pritvoru proveli mjesec dana nakon hapšenja u okviru velike međunarodne akcije u saradnji FUP-a, MUP-a RS, MUP-a KS, OSA-e i USKOK-a.

N1

Uhapšeni su Samira Skorupan, Muamer Pita, Hajrudin Omerbegović, Suada Hadžić, Nihad Druškić, Muhamed Hadžiomerović, Emir Karača, Edina Mutevelić, Lejla Cerić, Kemo Kapur, Alija Delimustafić, Edin Banović, Jusuf Škrijelj i Pero Vuković.

Osumnjičeni su za krivično djelo organizirani kriminal, u vezi sa krivičnim djelima zloupotreba položaja, povreda zakona od strane sudije, pranje novca i prevara. Sudsko vijeće koje je donijelu Odluku o njihovom puštanju na slobodu činili su Muhidin Hajdarević, Adisa Zahiragić i Braco Stupar.

Delimustafiću nisu izrečene mjere zabrane, potvrđeno je tada za N1. Kako su nam kazali Tužilaštva Kantona Sarajevo, odluka Suda BiH izazvala je brojne reakcije javnosti.

Tužilaštvo šokirano

”Tužilaštvo je šokirano odlukom Suda o puštanju na slobodu Alije Delimustafića, Jusufa Škrijelja, Lejle Cerić i Suade Hadžić budući da je ročište o produženju pritvora završeno u 15 sati. Kako je moguće da je Sud tri sata nakon ročišta odlučio da ih pusti na slobodu kad su ispred sebe imali prijedlog na 20 stranica i 690 dokaza”, rekla je za N1 Azra Bavčić, portparolka Tužilaštva.

N1

Kantonalno tužilaštvo Sarajevo uložilo je žalbu na odluku sarajevskog Kantonalnog suda kojom je odbijen prijedlog za produženjem pritvora Aliji Delimustafiću, a Kantonalni sud je morao ponovo odlučivati o njegovom pritvoru.

Odluka o ponovnom pritvaranju Delimustafića rečena je 16. decembra, a pritvor mu je određen 20. decembra, nešto prije 12:30.

Nekoliko sati nakon toga, isti dan – u 14:51 stiže informacija da se Alija Delimustafić nalazi u bjekstvu. On i Juso Škriljelj nisu pronađeni na kućnim adresama, i tako su bili nedostupni organima gonjenja.

Kako su za N1 kazali u Tužilaštvu Kantona Sarajevo, nakon što je Sud donio Odluku o ponovnom određivanju pritvora za četvero osumnjičenih u predmetu Pravda, dvojica osumnjičenih nisu pronađeni na svojim adresama.

N1

”Tužilaštvo KS upravo je obaviješteno da Sudska policija nije pronašla osumnjičene Aliju Delimustafića i Jusufa Škrijelja na adresama. Desilo se ono na što smo ukazivali, nedostupni su organima gonjenja. Tužilaštvo će odmah predložiti Sudu raspisivanje interne i međunarodne potjernice za ove osumnjičene’‘, kazala je Bavčić za N1.

Raspisana potjernica

Izdata je naredba za raspisivanjem potjernice, a ona je raspisana 21.12.2016. godine. Dan nakon toga, odbjegli Delimustafić – uhapšen je u Hrvatskoj. Delimustafić je dao pristanak za izručenje BiH, a ‘zeleno svjetlo’ za njegovo izručenje potpisano je 27. decembra 2016. godine.

Datum je bio 5. januar 2017. godine, a Alija Delimustafić je predat pravosudnim organima BiH.

Delimustafić je predat sudskoj policiji na Graničnom prelazu između BiH i Hrvatske u Velikoj Kladuši. Pošto mu je produžen pritvor, u poslijepodnevnim satima se očekuje njegov dolazak u pritvorskoj jedinici Kantonalnog suda.

N1

Nakon što je Alija Delimustafić pristao na pojednostavljeno izručenje BiH, Izvanraspravno vijeće Županijskog suda u Karlovcu je dokumentaciju dostavilo Ministarstvu pravosuđa Hrvatske koje je dalo pristanak za ekstradiciju osobe za koju je potjernicu raspisao Kantonalni sud u Sarajevu. Uhapšen je, prema međunarodnoj potjernici, u autobusu kod Karlovca na relaciji Rijeka – Zagreb.

14. februara 2017. godine predloženo je produženje pritvora za Delimustafića i ostale, a dva dana poslije – ročište je odgođeno. Pritvor mu je ipak produžen 20. febuara 2017. godine, da bi samo mjesec i devet dana poslije, u večernjim satima bio pušten na slobodu.

Delimustafićev advokat Senad Pizović rekao je da se čuo sa svojim klijentom, a on je izjavio da su, osim Delimustafića, na slobodu puštene i Suada Hadžić i Lejla Cerić.

Kantonalni sud postupio je po rješenju Vrhovnog suda Federacije BiH.

N1

“Nije tačno da su odlukom Vrhovnog suda FBiH osumnjičeni Alija Delimustafić, Lejla Cerić i Suada Hadžić pušteni iz pritvora i da je Vrhovni sud FBiH odlučio da nema opasnosti od njihovog bijega, utjecaja na svjedoke i ponavljanje krivičnog djela”, stoji u saopćenju te se dodaje:

Pranje ruku

“Rješenjem Vrhovnog suda FBiH od 22.03.2017. godine ukinuto je rješenje Kantonalnog suda u Sarajevu kojim je navedenim osumnjičenima bio produžen pritvor i to zbog bitnih povreda odredaba krivičnog postupka. Tim rješenjem je predmet vraćen Kantonalnom sudu u Sarajevu na ponovno odlučivanje.

U postupku ponovnog odlučivanja, Kantonalni sud u Sarajevu je dana 29.03.2017. godine donio rješenje kojim je odbio prijedlog Kantonalnog tužilaštva Kantona Sarajevo za produženje pritvora osumnjičenima Aliji Delimustafiću, Lejli Cerić i Suadi Hadžić i odredio da se osumnjičeni puste odmah na slobodu.”

N1

Kantonalni sud, kako je potvrđeno za N1, 11. aprila 2017. godine ponovo je odlučivalo o pritvoru za Delimustafića.

“Kantonalni sud u Sarajevu će ponovo odlučivati o pritvoru za osumnjičene, a podsjećamo da smo ranije tvrdili da je ovakva odluka nezakonita”, navodi Bavčić u razgovoru za N1.

Rješenjem Vrhovnog suda FBiH od 22. 03. 2017. godine ukinuto je rješenje Kantonalnog suda u Sarajevu kojim je navedenim osumnjičenima bio produžen pritvor i to zbog bitnih povreda odredbi krivičnog postupka.

Tim rješenjem je predmet vraćen Kantonalnom sudu u Sarajevu na ponovno odlučivanje, a posljednja vijest o Aliji Delimustafiću glasi ovako: Aliji Delimustafiću i Lejli Cerić ponovo je određen pritvor – tromjesečni, potvrđeno je za N1 iz Kantonalnog tužilaštva Kantona Sarajevo.

Nevjerovatno.

”Tužilaštvo Kantona Sarajevo ponovo je izdejstvovalo pritvor za osumnjičene Aliju Delimustafića i Lejlu Cerić. Nakon što je Vrhovni sud Federacije uvažio žalbu Tužilaštva KS, Kantonalni sud ponovo im je odredio pritvor u trajanju od tri mjeseca ili do nove odluke Suda. Kao što smo i ranije tvrdili, postoji osnovana sumnja da su Delimustafić, Cerić i Suada Hadžić počinli krivična djela koja im se stavljaju na teret, a posebni pritvorski razlozi za osumnjičene Delimustafića i Cerić”.

N1

Za kraj, ko je Alija Delimustafić.

Alija Delimustafić je početkom rata u BiH obnašao funkciju ministra Ministarstva unutrašnjih poslova Republike BiH, te kratko i ministra za snabdijevanje nakon čega odlazi u Austriju i vraća se nakon kraja rata. Za Aliju Delimustafića vezan je cijeli niz afera.

Na Osnovnom sudu u Sarajevu tokom 1985. i 1987. protiv njega je vođen krivični postupak zbog optužbe za počinjeno krivično djelo oštećenja tuđe stvari, ali je presuda bila oslobađajuća. Protiv Delimustafića su prijave podnosili i Jusuf Pušina, Delimustafićev nasljednik na mjestu ministra, te Bakir Alispahić.

Delimustafić se povezivao s aferom BH Banke – DD Sarajevo, kada je kao predsjednik UO te banke navodno pokušao podići cjelokupni iznos sa tadašnjih računa BH Banke. U svojstvu ministra MUP-a RBiH Delimustafić je optužen i za zloupotrebu službenog položaja zbog ugovaranja kupovine 32 putnička automobila.

U javnosti je optuživan i za pokušaj državnog udara za vrijeme predsjednika Alije Izetbegovića, a tokom rata bio je i direktor kompanije Cenex, koja je bila u vlasništvu njegovog brata Mirsada.

On je 1995. godine preselio u Hrvatsku gdje je dobio i državljanstvo te zemlje. Od 2001. godine Delimustafić se nije pojavljivao, a spekulisalo se da se skriva u Beogradu i Banjaluci.

Za Beograd se ispostavilo tačnim kada su ga uhapsili u glavnom gradu Srbije prema Interpolovoj međunarodnoj potjernici zbog falsifikovanja dokumenata 17. januara 2002. godine uhapšen je u akciji MUP-a BiH na osnovu dvije Interpolove potjernice, za pronevjeru i falsfikovanje službenih isprava, te za otmicu u Njemačkoj.

Alija Delimustafić pravosnažno je presuđen na četiri godine zatvora 2003. godine, zbog planiranja otmice Kasima Bjelajca u Minhenu 1996. godine. Uhapšen je i 2013. godine zbog organizovanog kriminala, a njegov brat Mirsad je tada pobjegao i za njim je raspisana potjernica.

Alija, Enver i Hajrudin Delimustafić hapšeni su i 2000 godine, zbog prevare Hipotekarne banke. Alija Delimustafić se povezivao sa švercom oružja i ratnim profiterstvom, te drugim kriminalnim radnjama.

Krajem 2005. godine tadašnji premijer FBiH, Niko Lozančić, je iskoristio svoje ovlasti i pomilovao Delimustafića te ga oslobodio izdržavanja dijela kazne. Delimustafića je pomilovao i Živko Budimir na način da mu je kazna izbrisana iz evidencije suda.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.