Uhapšeni u Kantonu Sarajevo uvijek biraju iste advokate

Vijesti 15. apr 201715:25 > 16:01
N1

Angažovanje advokata po službenoj dužnosti u BiH je unosan posao koji godišnje može donijeti zaradu od nekoliko stotina hiljada maraka. Međutim, to je postao ekskluzivitet nekolicine advokata, koje, navodno, osumnjičenici biraju po svom nahođenju. No, istraživanja su pokazala da to nije baš tako.

Pojedini advokati na osnovu angažovanja za branitelje po službenoj dužnosti, godišnje mogu zaraditi i do 260 hiljada maraka. Prema podacima Centra za istraživačko novinarstvo, u periodu od 2005. do 2010. godine advokati su na taj način zaradili preko 30 miliona maraka. Zakon o krivičnom postupku Federacije kaže da osumnjičenik sam bira branitelja po službenoj dužnosti, na osnovu spiska advokatske komore.

 Na primjeru Sarajeva, na tom spisku je više od 400 advokata, pa začuđujuće djeluje da sudovi najčešće angažuju uvijek iste advokate. Tako je, prema istraživanju CIN-a, za pet godina najviše zaradio Omar Mehmedbašić, više od 800 hiljada, Izet Baždarević više od 500 hiljada, a zavidnu sumu su naplatili i Selman Zijadić, Tarik Čingić, Muhidin Kapo i Midhat Kočo.

Najplaćeniji, Mehmedbašić, nije imao vremena za izjavu, ali nam je telefonom poručio da je sve po zakonu i da ga osumnjičeni sami biraju. Zašto uhapšeni biraju uvijek iste advokate, nisu nam znali objasniti ni u Advokatskoj komori.

“Da li ti ljudi čekaju ovdje ispred, ili…? Ja ne znam šta se stvarno dešava, ja radim 30-ak godina. Treba ući u trag od lišenja slobode, preko sudija i tako dalje, pa da se uđe u trag. Ali opet kažem, to je izbor osumnjičenih”, komentarisao je Senad Kreho, predsjednik Advokatske komore Kantona Sarajevo.

No, istraživanje CIN-a je pokazalo suprotno. Od 20 ispitanih zatvorenika, njih je 17 izjavilo da nisu birali advokata sa spiska, već da im je dodijeljen. A neke zatvorenike su čak savjetovali policajci.

“Neki od zatvorenika su nam kazali da su sudski policajci prilikom pritvora suflirali koje branitelje da odabere. Tako da su na kraju na ročištu izabrali baš advokate koje su im suflirali ti policajci”, rekao nam je Aladin Abdagić, glavni i odgovorni urednik CIN-a.

U sarajevskoj advokatskoj komori kažu da bi bilo dobro vratiti staru praksu, kada su sudovi određivali advokate po službenoj dužnosti. Visoko sudsko i tužiteljsko vijeće BiH zatražilo je da u slučaju da se osumnjičeni ne može odlučiti, branitelja bira kompjuterski program, ali upućeni kažu da se ta preporuka ne poštuje.

Tarifa advokatskih nagrada u Federaciji BiH posljednji put je mijenjana 2005.godine, i advokati još to ne mogu prežaliti, jer kažu da su im zarade tada drastično smanjene. U parničnom postupku su ograničene na prosječnu platu u Federaciji, ili nešto više od 800 maraka. A nekada su na ugovoru vrijednom 100.000 maraka mogli zaraditi i 3000. No, sada se raduju sudskom pozivu za angažovanje po službenoj dužnosti. Pojedinci od toga mogu odlično zaraditi.

“Pomnožite, ako se vodi predmet, dvije tri godine, doći ćete do cifre 10-12 hiljada, po advokatu”, naveo je Kreho.

Tarifa je jasna. Za izlazak na ročište pred sudiju Opštinskog suda, advokat naplati 300 maraka, pred Vijećem tog suda 600, pred Kantonalnim 900, a pred Sudom BiH čak 1.200 maraka.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.