Zabrinutost u HNK: Hoće li biti uvedena koncesija na sunce

Vijesti 15. apr 201715:59 > 16. apr 2017 10:11
N1

Nakon što je prošle godine u Hercegovačko-neretvanskom kantonu stupio na snagu Zakon o izmjenama i dopunama Zakona o koncesijama, vlasnici postrojenja za pretvaranje energije sunca u električnu energiju instalirane snage od 23,1 kW do 5 MW obavezni su podnijeti zahtjev za potpisivanje ugovora o koncesiji.

Proizvođači kažu u pitanju je silovanje zakonskih propisa i normi na štetu investitora, a zarad krpljenja budžetskih rupa.

Oni koji žele proizvoditi sunčevu energiju, obavezni su imati koncesiju koju izdaje Vlada HNK. Nigdje na svijetu nema koncesije na privatnom zemljištu i nema koncesije na sunce, kažu vlasnici solarnih panela, dodajući da nije poznato da predmet koncesije može biti prirodna pojava, već samo prirodno bogatstvo.

Zakonodavac propisuje da se tu treba tražiti koncesija na privatno zemljište, sama suština zakona udara na ustavno pravo svakog čovjeka na privatno vlasništvo. Mi možemo tu podvući crtu zašto zakonodavac traži koncesiju na sunce, možemo napraviti paralelu, npr. čovjek koji proizvodi voće i povrće na svom privatnom zemljištu, da li će i od njih tražiti koncesiju?“, pita se Ana Kudić, direktorica preduzeća Solik iz Prozora-Rame.

Pitaju se kako je ovaj zakon uopće mogao da prođe. Ko se postavio kao vlasnik sunca, te da li je koncesija na zrak sljedeća na redu?

Mišljenja sam da je to kao i svaki dodatni namet koji priječi slobodu poslovanja“, istakao je Slađan Marinović, vlasnik preduzeća energija M.

Nakon što je prošle godine na snagu stupio Zakon o izmjenama i dopunama Zakona o koncesijama Hercegovačko-neretvanskog kantona, vlasnici solarnih elektrana zaprimili su dopis od Ministarstva privrede u kojem se obavještavaju da su obavezni podnijeti zahtjev za potpisivanje ugovora o koncesiji u ostavljenom zakonskom roku. Firmi koja ne potpiše ugovor prijeti kazna od 25.000 KM.

Zakon uopće nije precizno definirao šta je predmet koncesije, pa se postavlja pitanje da li su to postrojenja za pretvorbu sunčevu energiju u električnu, ili je to konkretno sunčeva energija ili je to zemljište u privatnom vlasništvu, onako kad se čita mogu se izvući razni zaključci. Međutim, predmetom koncesije mogu biti samo prirodna bogatstva i dobra u općoj upotrebi, pa je diskutabilno da li prirodne pojave kao što su sunce i kiša mogu biti predmet koncesije“, kazao jeTomislav Zelić, advokat.

Ministar privrede HNK tvrdi da oni koji uzimaju državno zemljište u zakup moraju plaćati naknadu za zemljište i za proizvodnju električne energije, dok oni na privatnom zemljištu plaćaju naknadu samo za djelatnost.

Kad pogledate, i vjetar je prirodna pojava pa i voda u neku ruku, ako je vezan za teritoriju gdje se iskorištava mora se plaćati neka naknada. Najveća primjedba koju sam ja mogao primijetiti iz dopisa koji su nam slali odnosi se na član 41. Zakona o koncesijama gdje su obavezni poslije korištenja eksploatacije objekte ostaviti na korištenje kantona, međutim to se odnosi samo na postrojenja koja se nalaze na državnom zemljištu“, komentarisao je Željko Laketić, ministar privrede HNK.

2013. godine bio je pokušaj u Tuzlanskom kantonu da se uvedu koncesije na sunce ali je zakon osporen, pa se istom scenariju nadaju i vlasnici solarnih panela u HNK koji traže da se što prije ispita ustavnost odredbi ovog zakona.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.