Vranj: Zbog čega afera Reket nije dovedena do kraja?

Vijesti 17. apr 201708:22 > 08:31
N1

Bivši prvi čovjek Odjela za organizovani kriminal i međukantonalni kriminal Federalnog ministarstva unutrašnjih poslova Edin Vranj bio je gost emisije Tačka na 7.

On je u intervju za N1 televiziju iznio mišljenje o sprezi politike i sigurnosnih struktura.

Zna se kako se danas postavljaju policijski menadžeri u BiH. Ko su ministri – oni koji su politički aktivni i opredijeljeni. Komesari i direktori to ne bi smjeli i ne bi trebali biti, ali kako u BiH puno toga ne štima, dešava se da u redu najvećih policijskih rukovodilaca, direktora i komesara, imate one koji vremenom postaju izvođači radova za političke partije, određene centre političke moći, pa i za lične radove pojedinih političara“, rekao je Vranj.

On smatra da kada bi se napravila anketa među policijskim komesarima i direktorima, svi bi kazali da su apolitični i neovisni.

Rekli bi da na njih nikada nije vršen nikakav pritisak niti da bi podlegli pritisku, međutim u određenoj mjeri to su izlizane fraze i niko tome ne vjeruje. Ako tendeciozno otvarate i forsirate kriminalističku istragu tamo gdje je ne trebate otvarati i zadeverate nekog čestitog i časnog pojedinca koji smeta određenim centrima moći, a s druge strane puštate i ne tretirate one koji su ogrizli u kriminalu, već resurse usmjeravate gdje ne treba. Zar to nije zloupotreba službe?“, kazao je Vranj.

U vrijeme dobro poznate afere ‘Reket’, Vranj je vodio istragu.

Ono što znam kao policijski službenik, moje kolege su debelo frustrirani i razočarani što taj predmet nije zadokumentiran i procesuiran na način kako su oni osjećali profesionalnim refleksom.”

Na pitanje zašto se to desilo, gost N1 televizije je odgovorio.

Teško je zaokumentirani teška krivična djela, posebno gdje postoje umiješane političke strukture. To nije nimalo lak posao. Policijsko tužilački aparat ima vraški težak posao. Nekada u tome uspijete, a nekada ne. U ovako maloj državi, dobro se zna da ima političkog utjecaja.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.