Beograd: Potpisani sporazumi o realizaciji 13 projekata

Vijesti 17. dec 201419:38 > 19:55
N1

Kineski premijer Li Kećijang najavio je da će Kina osnovati novi investicioni fond u ukupnom iznosu od tri milijarde dolara za koji će moći konkurisati zemlje centralne i istočne Evrope.

Od prethodne kineske kreditne linije preostalo je još 1,7 milijardi dolara, koje zemlje centralne i istočne Evrope također mogu koristiti, a Kina će pokušati spustiti troškove tih zajmova. Kako je rekao kineski premijer, njegova zemlja ima sredstva za ulaganje, a u ovom dijelu Evrope rastu potrebe za razvojem infrastrukture.

Mnogo je projekata o kojima je bilo govora tokom beogradskog samita, međutim mnogi su ocijenili da je to jednostavno samo spisak želja. Srbija je najviše predložila projekata – čak 70, a danas su potpisani sporazumi ili protokoli o realizaciji njih čak 13.

Najviše je bilo govora o brzoj prugi Beograd-Budimpešta i Aleksandar Vučić je najavio da bi već do 20. januara trebalo da bude poznato na koji način će se finansirati ta izgradnja. Bit će formirana radna grupa, Vlada Srbije, Mađarske, Makedonije i vjerovatno i Grčke zbog toga što je plan da se ta pruga gradi od Budimpešte preko Beograda do Skoplja pa sve do Atine.

Što se tiče BiH, za sada je potpisan jedino sporazum o izgradnji bloka 7 termoelektrane u Tuzli. Potpisan je sporazum između izvozno-uvozne banke Kine i Vlade FBiH i vrijednost ugovora je oko 670 miliona eura.

Kada je riječ o ostalim zemljama iz ovog regiona, vrlo je aktivna danas bila Vesna Pusić, prva potpredsjednica hrvatske Vlade. Ona se sastala sa kineskim premijerom i bilo je govora o čitavom nizu projekata, između ostalog o izgradnji aerodroma u Osijeku i Rijeci kao i čitavom nizu drugih projekata.

Međutim, ono što je najviše zanimalo medije je u kakvom se statusu sada odnosi između Beograda i Zagreba nakon slučaja Vojislava šešelja.

Danas, kasno popodne, u Beogradu održana je press konferencija Aleksandra Vučića i kineskog premijera i tu je bilo vrlo zanimljivih izjava. Kineski premijer se potrudio nekoliko riječi da kaže na srpskom jeziku, onda je zahtijevao od Vučića, u šali naravno, da to kaže na kineskom. Rekao je da je čuo za tenisera Novaka Đokovića ali i za poznatog glumca Batu Živojinovića.

Kao kruna saradnje između Srbije i Kine je most između Zemuna i Borče koji će sutra biti otvoren, vrijedan je 260 miliona dolara i na otvaranju će biti kineski i srpski premijer.