N1 u patroli sa sarajevskom policijom

Vijesti 26. apr 201716:44 > 18:07
N1

Početkom godine dobili smo novi Zakon o sigurnosti saobraćaja. Cilj je bio da prije svega spriječi crnu statistiku na putevima u BiH.

Izeta Mujagića saobraćajna policija uočava kako vozeći glavnom saobraćajnicom koristi mobilni telefon. Za ovaj prekršaj dužan je platiti 100, u roku od osam dana 50 KM. Svjestan šta je uradio Izet kaže – rigorozne kazne doprinose većoj sigurnosti, ali o tome trebaju svi povesti više računa.

“Ma zakon se u svakom slučaju mora poštovati. Dobro bi bilo da ga svi poštuju, pogotovo oni koji ga donose”, kaže Izet Mujagić.

A za one koji su ovaj zakon donijeli, prioritet je bilo sprječavanje težih saobraćajnih nezgoda, često sa smrtnim ishodom, na lokalnim, magistralnim i autoputevima. Ginu i vozači i pješaci, koji istovremeno snose jednaku odgovornost.

Pored vozača, osnovne kulture i pravila i dalje se ne pridržava veliki broj pješaka.

Drastična kaznena politika, prije svega novčana, predviđena je za prekoračenje brzine, vožnju pod dejstvom alkohola, korištenje mobilnog telefona, nekorištenje sigurnosnog pojasa, neadekvatan prijevoz djece. Nadležni kažu da je novi zakon osjetno popravio sigurnosnu sliku na ulicama.

“Trenutno, najviše prekršaja bilježimo kod prekoračenja brzine do 20 km/h. Pored toga, bilježimo često i ne korištenje sigurnosnog pojasa, a bude i prekršaja pješaka kao učesnika u saobraćaju, koji ne poštuju pješački prijelaz”, otkriva Mufid Mehmedspahić, jedinica za saobraćaj MUP-a KS.

Restriktivne mjere su dobra prevencija, slažu se i građani.

 – Ma kako ne, mnogo više i sigurnije nego što je bilo. Ja to pratim, ali mislim da je mnogo prije trebalo biti provedeno u djelo.

– Trebalo bi možda biti još rigoroznije, jer, kako se kaže, kad udariš po džepu drugi put će razmisliti.

Naše ceste nisu ni blizu idealnih i sigurnih. Ipak, vozači ne smiju čekati bolje. A ne bi trebali dozvoliti ni da kaznena politika utiče na njihovu svijest, zbog zaštite života ostalih učesnika u saobraćaju, pogotovo djece.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.