Mraz uništio sve zasade: Imam 65, ovako nešto nisam zapamtio

Vijesti 27. apr 201717:02 > 17:12
N1

Nezapamćeno niske temperature za ovo doba godine nanijele su neprocjenjive štete poljoprivrednicima u Hercegovini. Iako je početak poljoprivredne sezone bio obećavajući, mraz i niske temperature uništili su sve zasade na području Ljubuškog. Najveće štete bile su u selima Veljaci, Šipovača i Vojnići.

U porodici Bojka vlada potpuni očaj i nevjerica. Noć s petka na subotu bila im je kobna. Pričaju nam kako šteta na njihovom imanju iznosi oko 20 hiljada KM. Sav uloženi trud i novac bio je uzaludan. Godina je kažu duga, te valja preživjeti.

“Najviše imanje imam u ljubuškoj općini. Nema sada ništa. 15 duluma krompira, nijednog nemam. Šest članova porodice nema od čega živjeti više. Ovako nešto nisam zapamtio, a 65 godina mi je”, otkriva Ivan Bojka.

Prispjeli krompir na vojnićkim poljima potpuno je uništen, kao i voćnjaci i vinogradi. Štete su ogromne i nenadoknadive, pa se pitaju na koji način namiriti štetu, barem ono osnovno uloženo.

“Lani sam zaorala 15 duluma, nisam jednog, jer nije imala cijenu, da sam platila radnika i ambalažu radila bih džabe. Ove godine mi je odnio led i šta? Ja ću lako za sebe, ali šta od ovog diteta? Da ima države ovo bi platili nešto”, kaže Ivanka Bojka.

Sreće nisu imali ni vinari. Svjesni su kako će morati zajedno s mjerodavnim institucijama mnogo toga napraviti kako bi ovakve nepogode bolje podnijeli.

“Nikad ovo nisam doživio, imao sam finu lozu, i šta sad, ništa. Bit će šta bude”, poručuje Ante Bojka.

Temperatura se, pričaju nam tokom noći, kretala od minus tri do minus šest, no uprkos svim zaštitnim mjerama, neprospavanoj noći, veliki dio kultura se nije mogao spasiti.

“Ljudi su se borili sa gumama, palili su gume, šleperi guma su popaljeni ovdje, topovi su radili, borili su se protiv zla koje je pogodilo ove ljude ovdje…Ovo je katastrofalno”, tvrdi Mladen Lončar.

Preciznih podataka o štetama nema, no sigurno je da se radi o milionskom iznosu. No kao privremeno rješenje Općinsko vijeće Ljubuški na vanrednoj sjednici odlučilo je da bi Općina iz budžeta trebala izdvojiti blizu 200.000 KM kako bi pomogli poljoprivrednicima u saniranju nastalih šteta.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.