Radnici zadovoljni ArcelorMittalom: Prosječna plata 1.100 KM

Vijesti 11. maj 201717:47 > 19:03
N1

Rudari iz Prijedora protestovali su danas u Banjaluci. Protive se Odluci Vlade RS da dio državnog kapitala Rudnika željezne rude Ljubija proda “Israeli investment group”. S obzirom da bi se ova odluka pred narodnim poslanicima trebala naći sljedeće sedmice u entitetski parament su danas predali peticiju i protestno pismo.

U radnim odijelima i sa rudarskim šljemovima radnici Arcelor Mittala danas nisu otišli na posao već na protestnu šetnju. Iz Prijedora u Banjaluku su stigli sa dvanaest autobusa, a transparentom su Vladi Republike Srpske poručili: “Nećete nas poslati na ulicu a vi ostati na funkcijama”.

Više od 500 radnika Arcelor Mittala učestvuje u ovoj protestnoj šetnji. U Narodnu skupštinu su predali protestno pismo i peticiju kojom se protive prodaji državnog kapitala RŽR Ljubija “Israel investment groupi”.

Radnici su upozorili narodne poslanike da ne podrže Vladinu odluku jer sa odabranim kupcem kojeg predstavlja Evgenij Zotov ne vide svijetlu budućnost.

“Ne možemo da nađemo gdje taj čovjek radi, odakle je potekao. Šta god smo pitali, gdje god smo se obratili ništa. Na internetu ne postoji ta firma, ne postoji ni taj rudnik u kojem je on navodno radio u zadnjih godinu dana ne radi”, objašnjava Mile Ćurić, radnik Arcelor Mittala.

Ne žele neizvjesnost već napredak. Nakon četrnaest godina rada u Arcelor Mittalu tvrde da je to poslodavac koji ispunjava sva radnička prava.

“Nas je zaposleno 820, radimo po veoma dobrim uslovima. Prosječna plata je 1.100 maraka. Prema nama ništa ne duguju, ne duguju ni dobavljačima, nikome ništa ne duguju”, kaže Milenko Stojnić, Sindikat radnika Arcelor Mittala.

Opširnije u prilogu Anđelke Marković.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.