Prekinuta sjednica Predstavničkog doma Parlamenta FBiH

Vijesti 16. maj 201720:05 > 20:08
N1

Nakon obavljenih konsultacija vladajuće većine, predsjedavajući Predstavničkog doma Parlamenta FBiH Edin Mušić prekinuo je današnje zasjedanje, koje će biti nastavljeno sutra u 10 sati, prije najavljene tematske sjednice o stanju u poljoprivredi FBiH.

Prekid je uime parlamentarne većine predložio šef Kluba poslanika koalicije predvođenih HDZ-om BiH Jozo Bagarić po isteku pauze koji je ovaj poslanički klub tražio radi konsultacija, kako je rečeno, nakon što Predstavnički dom nije podržao većinom glasova Izvještaj o izvršenju budžeta Federacije u prošloj godini.

”Poslije konsultacija parlamentarne većine u Predstavničkom domu, analize uzroka i posljedica izraženih u glasovanju, očito smatramo kako je došlo do pomanjkanja discipline i koncentracije u poslaničkim klubovima vladajuće koalicije, čime će se pozabaviti predsjednici klubova i osigurati nazočnost i odgovoran pristup svojih zastupnika”, kazao je Bagarić.

Podsjećamo, poslanici Predstavničkog doma Parlamenta Federacije BiH s 46 glasova „za“ i 18 “protiv” i pet “suzdržanih” nisu podržali Izvještaj o izvršenju budžeta Federacije BiH za prošlu godinu.

To je bio rezultat pojedinačnog glasanja, koje je pokazalo da su Izvještaj podržali poslanici SDA, HDZ-a BiH, Stranke za BiH, te većina poslanika iz SBB-a BiH, čiji je jedan dio poslanika bio „suzdržan“. Protiv su glasali poslanici DF-a, SDP-a i BPS-a. Prilikom općeg izjašnjavanja elektronskim putem, “za” je bilo 45 poslanika, sudržano sedam i protiv 21.

Za sutrašnji nastavak poslanicima je ostalo razmatranje Izvještaja o izvršenju Programa rada Agencije za reviziju privatizacije u Federaciji BiH za 2016. godinu, potom godišnjeg izvještaja o rezultatima aktivnosti Institucije ombudsmena za ljudska prava BiH za 2016. godinu, kao i usaglašavanje tekstova zakona različito usvojenih u domovima Parlamenta FBiH, te izbori i imenovanja.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.