N1 donosi nove činjenice oko predstavništva RS u Jerusalemu

Vijesti 23. maj 201709:59 > 10:19
N1

Afera "Predstavništva" u RS traje mjesecima. Dok Vlada RS, Predsjednik RS i sam Arie Livne pokušavaju uvjeriti javnost da Predstavništvo RS u Izraelu postoji i funkcioniše, iz dana u dan stižu nove činjenice.

N1 saznaje da je Predsjednik RS ukazom od 31.3.ove godine imenovao Livnea za šefa Predstvaništva u Jerusalemu.

Sve je potvrđeno u Službenom glasniku RS broj 34, objavljenom 6.aprila 2017. godine.

N1

Livne je ranije u aprilu na press konferenciji rekao da Predstavništvo RS u Izraelu postoji od 1998.godine, te da on od RS ima mjesečno 4.000 KM.

– Postavlja se pitanje kako je i po kojem osnovu taj novac uplaćivan ako je Livne tek u aprilu 2017.godine stupio na dužnost i to ukazom Predsjednika.
– Postavlja se i pitanje ko je sve ove godine upravljao godišnjim budžetom Predstavnitva od oko 300 000 KM?
– Postavlja se i pitanje i zašto je ukaz o imenovanju Livnea objavljen u Sl.glasniku RS 19 godina nakon osnivanja Predstavništva(Po Livneu osnovano je 1998).

N1

Formalno Predsjednik RS ima pravo da imenuje šefove Predstavništava, na prijedlog Vlade RS. Tako je u istom Službenom glasniku objavljeno da su imenovani i šefovi u Njemačkoj i Srbiji, Mićo Ćetković i Mlađan Cicović, koji već duži period u javnosti slove za rukovodioce Predstavništava u Štutgartu i Beogradu.

Član 15 Zakona o Vladi RS kaže:

 “Vlada RS odlučuje o formiranju predstavništava Republike u inostranstvu, i u skladu sa Ustavom predlaže predsjedniku Republike imenovanje (postavljenje) i razrješenje (opoziv) šefova tih predstavništava”.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku