Hadžović: Pojačan intenzitet utjecaja EU i SAD na Balkan

Vijesti 24. maj 201709:35 > 09:49
N1

22 poginulih, 59 povrijeđenih, tragična je bilansa terorističkog napada u Manchesteru nakon koncerta američke zvijezde Ariane Grande. Odgovornost za napad preuzela tzv. Islamska država.

Objavljeno ime bombaša samoubice, radi se o 22-godišnjem Salmanu Abediju. Vozom iz Londona došao u Mančester. O terorizmu, sigurnosti, geopolitičkoj slici svijeta govorimo u nastavku.

Gost jutarnjeg programa N1 televizije bio je Denis Hadžović – generalni sekretar Centra za sigurnosne studije.

Drugi teroristički napad u Velikoj Britaniji ovog proljeća, a ujedno i drugi najveći u ovoj zemlji, nakon onog iz 2005. godine u kojem je stradalo 56 osoba. Manchester, eksplozija na koncertu, jedino sigurno da više nigdje nije sigurno…

To se svi slažu. Niko ne može garantovati sigurnost. Imamo novu paradigmu s terorizmom i naprednom tehnologijom i ne možemo brzo uhvatiti korak s onim što se dešava. Živimo u svijetu gdje nema garancija i svi moramo dati veći doprinos nego do sada“, rekao je Hadžović.

Ekspert za terorizam iz Manchestera kazao je da je bombaš samoubica ciljao išao na djecu i omladinu. Koje je vaše mišljenje?

Cilj je da unese što više straha i da nanese što veću štetu kako bi izazvao što veću medijsku pažnju. Istraga ide u pravcu da se vidi da li je bio dio veće grupe ili je djelovao sam, kako je došao do eksplozivne naprave“, smatra Hadžović.

Britanskih muslimana koji su na razne načine pokazali solidarnost sa svojim sugrađanima. Koliko je tužna i mučna njihova pozicija….

Mladi momak nije ni svjestan koliku je štetu nanio svojoj porodici, zapaljena je džamija, ekstremist je spriječio odavanje počasti preminulima u Manchesteru“, izjavio je gost Novog dana.

BiH se prečesto dovodi u vezu sa stranim ratištima, borcima, najčešće od susjeda…u najnovijem izvještaju o stanju sigurnosti u BiH, Stejt department cijenio je da su Sarajevo i BiH visokorizična lokacija te da nivo općeg kriminaliteta može utjecati na službene interese SAD. U izvještaju je posebno istaknuta prijetnja od terorizma, za koju je navedeno da je u visokoj mjeri prisutna…Često i iz susjedstva kažu da smo prijetnja.

Prava slika je da ne možemo ignorisati. Možda su slike preuveličane od strane Kolinde Grabar Kitarović s ciljem skretanja pažnje od problema koje ima Hrvatska u ovom momentu. Izloženi smo velikim izazovima, kako unutrašnjim tako i onim na globalnom planu“, rekao je Hadžović.

N1

Je li smanjen nivo kriminaliteta u BiH?

Po statistika vidi se trend smanjivanja kriminalnih radnji. Ambasadorica SAD-a u BiH je navela da ulični kriminal zabrinjava građane BiH. Nezaposlenost, male plate, male penzije su neki od faktora zbog čega su ljudi odlučuju uključiti u kriminal“, odgovorio je gost jutarnjeg programa N1 televizije.

Geopolitička slika svijeta… Čiji uticaj bi mogao jačati, čiji slabiti?

Trump je održao pozitivan govor u Saudijskoj Arabiji, napravio je usput odličan dogovor za svoju vojnu industriju. Iran se javno zabrinuo zbog toga. Širenje američkog, ruskog i kineskog utjecaja, a tu je i EU“, mišljenja je Hadžović.

Šef poslaničke grupe socijalista i demokrata u Evropskom parlamentu Đani Pitela izjavio je da državama zapadnog Balkana koje žele u EU treba dati jasnu perspektivu članstva kako ne bi dospjele u rusku orbitu.

U zadnjih par mjeseci je pojačan intenzitet evropskog i američkog utjecaja na Balkan jer su vidjeli da se mogu usložnjavati stvari i utjecati na Evropu. Američki interesi u Evropi bi bili pomalo ugroženi. Očekujem da će novi pristup biti znatno povoljniji i bolji za BiH. Svjesni smo da se u Evropi i međunarodnom planu dešavaju promjene. Evropa gubi utjecaj, prema zvaničnim mišljenjima. S druge strane imamo investicije iz Rusije, Kine i zemalja Bliskog Istoka koji ne postavljaju brojne uslove i na prostoru Balkana ostvaruju utjecaj“, smatra Hadžović.

U Briselu danas sastanak visoke predstavnice Evropske Unije Federice Mogherini s premijerima zemalja zapadnog Balkana, BiH, Srbije, Crne Gore, Makedonije, Kosova i Albanije…..

Veoma važan događaj i za BiH pred sastanak u Trstu 12. juna. Situacija na Balkanu se relaksirala i mislim da je iskoristila momenat za razgovore o stabilizaciji i napretku. Vrijeme je da naši premijeri vide šta se dešava u Briselu na koji dolazi i Donald Trump“, zaključio je gost Novog dana.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.