Višegodišnja okupljanja radnika "Fortune" urodila plodom

Vijesti 05. jul 201717:23 > 19:42
N1

Konačno su višegodišnja radnička okupljanja u Tuzli imala odjeka jer je jučer u gračaničkoj "Fortuni" u stečaju uhapšeno nekoliko osoba. Uhapšeni su direktor Safet Pjanić, Bakir Pjanić, Husein Nurikić, Ibrahim Muharemović, Redžo Delimehić, Alija Nurikić i stečajni upravnik Muhamed Hadžić.

Osumnjičeni su za organizovani kriminal, zloupotreba službenog položaja i ovlašćenja, zloupotreba ovlasti u privrednom poslovanju, nesavjestan rad u službi i krivotvorenje službene isprave. Radnici su se danas ponovo okupili pred pravosudnim institucijama u Tuzli ali sada sa više nade da će neko odgovarati za propast njihovih fabrika.

Mirzeta Hamzić ima 32 godine radnog staža u gračaničkoj “Fortuni”, a od toga 19 godina nije uplaćeno. Kao invalid rada, dobijala je platu 250 maraka prikazivanu kao topli obrok.

“Meni su govorili da ga tužim. Ja nisam smjela jer sam se morala vratiti tu. On je dobijao pare za nas, kad smo mi preko mjesec dana na bolovanju. Dobijao je pare od socijalnog. Međutim, davao je koliko je htio. 100, 150, 200 maraka. Najveću sam dobila 250 maraka”, kaže Mirzeta Hamzić, bivša radnica „Fortuna“ Gračanica.

Safet Pjanić, direktor “Fortune” osnovao je firme „Fortex“, „Fortob“ i „Fortunatto“, te uz pomoć grupe ljudi crpio sve resurse iz “Fortune” i pribavio sebi i grupi višemilionsku korist, a “Fortuni” višemilionsku štetu.

“Zaključivali su poslovne ugovore sa svim ranijim poslovnim kupcima koje je imala „Fortuna“. Prebacivali su poslovne aktivnosti u ove tri firme. Isto tako, odrešene kapacitete, poput ljudstva, opreme, prostora iznajmljivali su od „Fortune“ po nerealni i neopravdanim niskim naknadama. Na taj način su nanosili štetu „Fortuni“, a sebi pribavljali korist”, otkrio je Admir Arnautović, glasnogovornik Kantonalnog tužilaštva Tuzla.

Uhapšen je i stečajni upravnik Muhamed Hadžić koji je trebao naći strateškog partnera. Umjesto toga, iznajmljivao je direktoru Pjaniću prostor za 0,80 KM po kvadratu u Fortuni. Radnici su sve oči sada usmjerili na Tužilaštvo i Sud kako kriminal ne bi ostao nekažnjen.

“Ja hoću da vjerujem da će konačno, u ovom slučaju biti oduzeta sva nezakonito stečena imovina od Safeta Pjanića i drugih, koji su nelegalno, varajući i državu i radnike, enormno bogatili na štetu ovih radnika koji nemaju uplaćene ni doprinose”, tvrdi Sakib Kopić, Sindikat Solidarnosti Tuzla.

Radnic sretni. Njihova je borba konačno urodila plodom.

“To je jedna pobjeda obespravljenih radnika, ali i onih koji su ostali u njegovim pogonima da rade, jer ljudima je potreban hljeb. Da dokažemo da se u firmama dešavao kriminal, ne samo u „Fortuni“, već u svim firmama, gdje je stečajni postupak pokrenut, a radnici nisu dobili ništa”, kaže Najila Mujaković, bivša radnica „Fortuna“ Gračanica.

Gračanička “Fortuna” nekada je upošljavala preko 1.000 radnika. Prošle godine je pokrenut stečaj i tada je zatečeno oko 200 radnika, dok je oko 600 prešlo raditi u tri nove firme.

Od 2007. godine radnici se okupljaju pred pravosudnim institucijama u Tuzli tražeći da nadležne institucije istraže i procesiraju za, kako kažu kriminalne radnje, u njihovim sada već bivšim firmama. Hapšenje u gračaničkoj “Fortuni” dalo im je nadu da bi mogli biit uhapšeni i ostali koji su odgovorni za propast mnogobrojnih fabrika u TK. 

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.