Povodom Dana Evrope besplatni koncerti u Banjaluci, Mostaru, Sarajevu i Tuzli

Vijesti 09. maj 202416:07 0 komentara
N1

Oduvijek u srcu Evrope slogan je pod kojim se održavaju četiri muzička događaja koja okupljaju svjetski poznate DJ-eve povodom obilježavanja Dana Evrope 2024. u Banjaluci, Mostaru, Sarajevu i Tuzli 11.5.2024.godine. Koncerte organizuje Ured Evropske unije u Bosni i Hercegovini u saradnji sa FreshWave (Banja Luka), From Herz With Love (Mostar), Garden of Dreams (Sarajevo), i Zeus Agency (Tuzla).

Ferdinand Koenig, šef Odjela za komunikacije Ureda EU u BiH naglasio je značaj obilježavanja ovog Dana Evrope u BiH u svjetlu ovogodišnjeg pozitivnog napretka BiH na putu ka EU, odluke Vijeća Evropske unije za otvaranje pregovora o članstvu kao i 20. godišnjice najvećeg proširenja EU.

“Ove godine sa zadovoljstvom slavimo Dan Evrope uz brojne aktivnosti, uključujući četiri sinkronizirana događaja sa 19 izvođača u Banjaluci, Mostaru, Sarajevu i Tuzli. Muzika i kultura nas ujedinjuju i to je jedan od razloga zašto Evropska unija značajno ulaže u kulturne aktivnosti. Bosna i Hercegovina je oduvijek u srcu Evrope, a kako bolje proslaviti Dan Evrope već sa hiljadama građana u četiri bh. grada koje ujedinjuje ljubav prema muzici,” dodao je Koenig.

Oxia nastupa na Kastelu u Banjaluci, Henry Saiz dolazi u Sarajevo na plato ispred Pozorišta mladih, Musumeci u OKC Abrašević u Mostaru, a u Tuzli, na Sonom trgu će nastupiti regionalni super bend Nipplepeople. Rame uz rame sa svjetskim zvijezdama na ovim događajima 11. maja će nastupiti i vrhunski izvođači iz Bosne i Hercegovine uključujući After Affair, Nebs Jack, Andreja Jelića i druge.

Danijel Dakić, predstavnika festivala FreshWave iz Banjaluke naglasio je značaj saradnje četiri festivalska tima kako bi se obilježio Dan Evrope, ali i osnažila bh. muzičku festivalsku scenu.

“Drago mi je što imamo priliku pokazati naše kapacitete i u BiH i širom Evrope i sarađivati na zajedničkoj platformi koja radi u korist sviju nas, a posebno mladih,” dodao je Dakić.

Edin Mehić ispred Zeus agencije iz Tuzle, Lubna Ćurić iz From Herz With Love te Renad Čelik iz Garden of Dreams naglasili su važnost saradnje i podržavanja lokalnih festivala koji omogućavaju gostovanja najboljih umjetnika, ali i iznimno važnu platformu za domaće umjetnike.

Program u Banjaluci na Kastelu počinje u 12:00 i trajat će do kasnih večernjih sati, program u Mostaru počinje u 19:00, u Sarajevu u 19:30 dok u Tuzli u 18:00. Ulaz na sve događaje je besplatan!

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!