Školsko zvono ili ključ u bravi

Vijesti 05. jul 201718:31 > 20:11
N1

Učenicima i nastavnicima osnovne škole "Silvije Strahimir Kranjčević" u Sarajevu prijeti deložacija, koju je opštinski sud najavio za sredinu augusta. Radi se o tome da objekat pripada Savezu izviđača, koji je dio prostora 1996. ustupio školi. Tada je troškove zakupnine trebala snositi opština.

Skauti su i ranije tvrdili da im škola i ministarstvo duguju preko 600 hiljada maraka za period od 2007. do 2016. godine.

Školsko zvono u OŠ “Silvije Strahimir Kranjčević” u septembru neće zvoniti, ako je vjerovati ovom dokumentu. Umjesto zvona – zvuk alarma! Alarmirani uposlenici, alarmirana djeca i roditelji. Dogovori i pregovori bili jalovi, deložacija uz prisustvo policije najavljena za 16. august u 10 sati.

“Na nogama smo, ali moram priznati da smo navikli na ovo i očekivali smo nešto ovakvo da se desi. Najviše nas brine dobrobit naše djece koja, naravno, gledaju TV i pitaju se da li će u septembru sa svojim prijateljima nastaviiti razred”, kaže Maja Kolos, Vijeće roditelja.

Zbog obećanja iz opštine, kod direktorice optimizam.

“Oni su spremni ponuditi zemljište izviđačima, ali izvan gradske jezgre u zamjenu za ovu zgradu, mada smo sredinom juna imali sastanak sa premijerom i ministrom obrazovanja. Tad su rekli da su spremni potpisati sporazum o zakupnini sa izviđačima”, tvrdi Dženita Kurtović, direktorica škole

Što bi mogao biti mač sa dvije oštrice, stav je sindikata, ali i ministarstva.

“Oni su tražili oko 10.000 KM mjesečno, to je 120.000 na godišnjem nivou; to je previsoka cifra. Jasno smo naglasili da oni u Vladi ne trebaju da pristaju na ucjene. Ako se oni budu igrali ucjena, mi imamo mehanizme u sindikatu. Blokirat ćemo pristupe u školi onog momenta kada neko dođe da učini bilo kakvu deložaciju”, poručuje Saudin Sivro, sindikat osnovnog odgoja i obrazovanja KS. 

“Njihova prva ponuda je bila da platimo kompletan dug vrijednosti milion i osam stotina hiljada. Nikad za to nismo tuženi i odbili smo tu ponudu. Mi smo se dogovarali oko 6.000 sa PDV, a oni su tražili oko 10.0000 sa PDV-om”, navodi ministar za obrazovanje, nauku i mlade Kantona Sarajevo Elvir Kazazović.

Mjesečni zalogaj velik Vladi KS, ali ne i izviđačima. 

“Moram napomenuti da je cijena zakupa 6 KM duplo manja od ekonomske cijene zakupa na ovom području, jer je ekonomska cijena zakupa 12 KM po metru kvadratnom, a to je propisano odlukom opštine Centar”, podsjeća Azem Mehonić, pravni zastupnik Saveza izviđača 

Dok se lome koplja oko zakupnine, Zemljišno-knjižni izvadak pokazuje da objekat pripada izviđačima.

Deložacija učenika nije jedini problem. Kako saznajemo od resornog ministra, škola bi mogla biti potpuno ugašena, jer ne zadovoljava pravne uslove na postojanje zbog malog broja učenika…

Bez obzira na ishod svih problema, školska godina čeka se sa neizvješnošću. Pitanje je hoće li školsko zvono ili ključ u bravi dočekati učenike.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.