VIDEO| Incident na protestu u Neumu

Vijesti 07. jul 201711:45 > 11:55
N1

Manji incident zabilježen je danas na početku protesta stanovnika Neuma u centru ovog bosanskohercegovačkog grada.

Blokada puta traja je petnaestak minuta, a izazvala je probleme i stvorila kilometarske kolone, ali i fizičke obračune ljude kojima se žurilo proći tim putem. Kako je za N1 potvrđeno iz Policijske uprave Neum, nikakav incident nije prijavljen.

Neumljani okupljeni u Udrugu ‘Naš Neum’, na čelu s predsjednikom Daliborom Krešićem održali su protest, a saobraćaj je nakon kraće blokade normaliziran.

“Ovaj prosvjed danas je zbog nemogućnosti komunikacije što na hrvatsku stranu put Splita, što prema Dubrovniku i prema unutrašnjosti, prema Čapljini i Mostaru. Građani Neuma su u ljetnoj sezonu u jako teškoj situaciju jer satima čekaju na graničnim prijelazima. Za vrijeme trajanja turističke sezone, građani Neuma, za odlazak bilo gdje su prisiljeni čekati u kilometarskim kolonama na granicama po više sati na visokim temperaturama ili riskirati vlastiti život i automobil na uskoj i opasnoj seoskoj cesti preko Svitave i tako svake godine tijekom turističke sezone razlog je današnjeg pothvata” rekao je Krešić.

Ova situacija dovela je do incidenta već u prvim minutama blokade, kada je jedan od vozača dolazeći iz smjera Kleka pokušao prijeći blokiranu cestu, te automobilom nasrnuo na jednog od prosvjednika koji su blokirali cestu, što rezultiralo vraćanjem udaraca praznom gumom po njegovom automobilu.

Današnji protest kako ističu organizatori održan je na svega desetak minuta i pokazao ogromne probleme, a ako ne bude urodio plodom da se vlasti solidariziraju s njihovim problemima i nađu rješenje, bit će primorani poduzeti radikalnije mjere.

Problemi za stanovnike Neuma traju

S obzirom na to da su gužve na granicama ionako već ogromne, protest blokiranjem magistrale u svega nekoliko minuta je stvorio kilometarske kolone na graničnim prijelazima Neum – Klek i Neum – Zaton Doli.

Organizatori protesta poručuju kako su nebrigom BiH i Hrvatske ostali u teško izdržljivoj prometnoj izolaciji koja se manifestira kroz dvije (uskoro potpuno) Schengenske granice te strašno lošu cestu preko Svitave izgrađenu zapravo za potrebe tamošnje hidroelektrane, a ne da bude glavna poveznica jedinog bh. grada na moru s ostatkom države.

Neumljani već godinama zahtijevaju da se njihovi problemi riješe, ali sluha s pozicija odgovornih, kako ističu nema.

“Rješenje im je odavno ponuđeno, njime nitko ne gubi, a svi dobivaju. Ali nas se uporno ignorira. Zato smo prisiljeni na ovakav čin. Žao nam je turista, ali situacija je za nas postala neizdrživa'“, stav je Neumljana.

Prijedlog za rješenje problema, prema općinskim vlastima, s kojima se slažu i organizatori prosvjeda, je da se za ljude s neumskom adresom otvori malogranični prijelaz Radež – Vukov Klanac prema Opuzenu i Metkoviću te prijelaz Imotica – Duži prema Dubrovniku.

Razloga za to kako naglašavaju su svakodnevne potrebe stanovništva, hitni slučajevi, odlasci liječnika, djece u škole i na koncu normalan način života.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.