Šta će pisati na spomeniku u čast Vitaliju Čurkinu

Vijesti 08. jul 201712:22 > 12:26
N1

Udruženje "Istočna alternativa" je danas namjeravala centru Srebrenice podići spomenik Vitaliju Čurkinu, ambasadoru Rusije, koji je stavio 'ne' na Rezoluciju o Srebrenici u Ujedinjenim nacijama.

Podizanje spomenika je najavljeno za 11 sati, ali se to ipak nije desilo. Kako je kazao jedan od organizatora Vojin Pavlović, čeka se odluka nadležnih, a spomenik je “na dobrom i sigurnom mjestu i doći će u Srebrenicu”.

Vojin Pavlović smatra da zakon mora biti prema svima isti.

Zakon mora biti prema svima isti, a srušit ćemo spomenike koje nemaju dozvolu da budu tu gdje jesu. Konkretno, mislim da spomen ploču koji se nalazi u prostoru školskog objekta, a koja srpski narod proglašava genocidnim. Drugi su odlučili o tome i to nije jednakost“.

Još je otkrio koji je cilj spomenika i šta će na njemu pisati.

Spomenik ima za cilj da pokaže da Vitalij Ćurkin jedan od najboljih diplomata i jedan od najvećih prijatelja srpskog naroda u cijelom svijetu. Spomenik je lijepo urađen, težak dvije tone, a na njemu piše “Zahvalan narod Republike Srpske”“.

Majke Srebrenice postavljanje spomenika Čurkinu vide kao još jednu provokaciju i navode da će ime bivšeg ambasadora Rusije u Ujedinjenim nacijama biti na Stubu srama u Potočarima.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.