Prijetnje organizatora: Srušit ćemo i ostale spomenike

Vijesti 08. jul 201718:58 > 18:58
N1

Udruženje "Istočna alternativa" je danas namjeravala u centru Srebrenice podići spomenik Vitaliju Čurkinu, ambasadoru Rusije, koji je stavio 'ne' na Rezoluciju o Srebrenici u Ujedinjenim nacijama. Podizanje spomenika se nije dogodilo. Iz "Istočne alternartive" kažu da je spomenik "na dobrom i sigurnom mjestu i doći će u Srebrenicu".

Nakon što se postavljanje spomenika ruskom ambasador nije dogodilo, jedan od organizatora Vojin Pavlović obratio se medijima kazavši da će spomenik, težak dvije tone, biti postavljen u Srebrenici najkasnije do 12. jula.

Na pitanje reporterke N1, da li će održati obećanje, ukoliko se ipak ne odobri postavljanje spomenika Čurkinu, da će srušiti druga obilježja u ovom gradu, Pavlović je kazao:

“Da, srušit ćemo u skladu sa zakonom. Zakon mora prema svima biti isti. A kada smo rekli da ćemo srušiti to podrazumjeva da oni koji su prećutali da to moraju uraditi. Natjerat ćemo ih da oni sruše.

Konkretno, mislim da spomen ploču koji se nalazi u prostoru školskog objekta, a koja srpski narod proglašava genocidnim. Drugi su odlučili o tome i to nije jednakost”.

Ekipa N1 televizije razgovarala je sa građanima ovog grada i pitala ih šta misle o podizanju spornog spomenika.

Ako je tako zaslužio da se ovdje postavi, da naša djeca gledaju to svaki dan i da nas ponižavaju i istjeruju, nek im služi na čast. Nek postavi svoje dijete ondje“, kazala je građanka Srebrenice.

Ja sam se vratio ovdje prije 14 godina i uvijek je cilj dizati neke tenzije. Ima nešto mnogo opasnije što ostaje u narodu, a to su ožiljci i traume. Pitanje je do kada to narod može podnositi“, kazao je građanin Srebrenice za N1.

Majke Srebrenice postavljanje spomenika Čurkinu vide kao još jednu provokaciju i navode da će ime bivšeg ambasadora Rusije u Ujedinjenim nacijama biti na Stubu srama u Potočarima.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.