Dva oficira OSBiH odlaze u Centralnoafričku Republiku

Vijesti 12. jul 201712:58 > 13:02
Ministarstvo odbrane BiH

Sredinom jula u misiju Evropske unije u Centralnoafričkoj Republici bit će upućeni pripadnici Oružanih snaga Bosne i Hercegovine (OSBiH), nakon što je Predsjedništvo BiH donijelo Odluku o tom učešću.

U prvu rotaciju vojne misije bit će upućena dva štabna oficira OSBiH s mandatom od šest mjeseci uz mogućnost produženja do mjesec dana. Štabni oficiri OSBiH bit će angažirani u sastavu Multinacionalne komande Misije obuke EU u prijestolnici Centralnoafričke Republike – Banguiu, sa zadatkom obavljanja štabnih dužnosti koje zahtijevaju formacijska mjesta u toj komandi.

Načelnik Zajedničkog štaba OSBiH general pukovnik Anto Jeleč u povodu slanja pripadnika OSBiH primio je dva štabna oficira koji će ići u misiju.

“Odlazak iz svoje domovine uvijek je težak, pogotovo kad misija nosi određene rizike i izazove gdje ćete obavljati odgovorne dužnosti. Rad u misiji bit će veliki izazov za vas, na ličnom i profesionalnom planu, budući da ćete zadatke izvršavati u međunarodnom okruženju, na nepoznatom terenu, u nepovoljnim klimatskim uslovima i daleko od svojih najmilijih. Vjerujte u sebe i svoje sposobnosti, budite profesionalni i odgovorni prilikom izvršenja zadataka, brinite o svom zdravlju i svojoj sigurnosti. Na taj način ćete u najboljem svjetlu predstaviti sebe, Oružane snage i BiH”, rekao je Jeleč.

Upućivanjem pripadnika OSBiH u vojnu misiju EU Oružane snage BiH postaju dijelom odbrambeno-sigurnosnog sistema EU, što predstavlja potvrdu i priznanje da je BiH spremna doprinositi zajedničkoj sigurnosnoj i odbrambenoj politici EU i snažan je podsticaj procesu integracije BiH u Uniju, saopćeno je iz Ministarstva odbrane BiH.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.